Regjeringen maktet ikke gjeldsforpliktelsene overfor utlandet og Febres Cordero måtte gå av i en opprørt stemning preget av korrupsjonsanklager som rammet presidenten og flere medlemmer av regjeringen. Sosialdemokraten Rodrigo Borja Cevallos vant presidentvalget i 1988 og overtok et konkursbo. Innstrammingene som regjeringen hans foretok, førte til omfattende streiker og protester. I 1990 gikk også urfolksorganisasjonen CONAIE i bresjen for omfattende protester og høylytte krav om anerkjennelse for sine tradisjoner og språk i et flerkulturelt ecuadoriansk fellesskap. Borjas regjering anerkjente mange av kravene, men bare ubetydelige forandringer fant sted. I Borjas regjeringsperiode ble det også inngått forhandlinger med landets geriljaorganisasjoner. Valget i 1992 ble vunnet av en koalisjon av opposisjonspartier, og Sixto Durán Ballén ble president. Han startet en optimistisk moderniseringspolitikk basert på utstrakt privatisering av statlige bedrifter og rasjonalisering i statsadministrasjonen. En av de nye lovene gjaldt jordbruksutvikling og førte til ytterligere tilspissing i forhold til urfolksbefolkningen, ettersom jorden heretter skulle tilfalle dem som kunne gjøre den mest produktiv. Duráns regjering klarte å redusere inflasjonen, men til gjengjeld ble korrupsjon stadig mer omfattende. Duráns regjering var svak og stod under konstant kritikk fra opposisjonen. I 1995 kom det til militær konflikt med Peru om et grenseområde som er rikt på olje, noe som for noen få hektiske måneder vekket sterke nasjonale følelser. Så snart konflikten var over, vendte problemene tilbake for Duráns regjering, blant annet måtte visepresidenten fratre på grunn av korrupsjonsanklager.
Valget i 1996 ble vunnet av Abdala Bucaram fra Partido Roldosista Ecuatoriano; han måtte imidlertid gå av allerede i februar 1997, etter seks måneder. Ecuadors dypeste politiske krise siden 1978 var preget av Bucarams drastiske forsøk på å innføre liberale økonomiske reformer som rammet spesielt de fattige. Landet ble rammet av streiker og protester. Situasjonen var uoversiktlig, og presidenten ble i tillegg anklaget for korrupsjon. Bucaram ble avsatt og fikk politisk asyl i Panama. Presidenten i kongressen, Fabián Alarcón Rivera, ble godkjent ved folkeavstemning som interimspresident inntil nytt valg kunne skrives ut i 1998. I denne perioden utformet en grunnlovgivende forsamling en ny konstitusjon. Valget i 1998 ble vunnet av Jamil Mahuad Witt fra Det folkedemokratiske partiet (DP, Democracia Popular) som oppnådde stor popularitet i begynnelsen, blant annet ved å undertegne en fredsavtale med Perus president Alberto Fujimori. I 1999 tiltok de økonomiske problemene, og Mahuads regjering ble gjenstand for protester fra de samme kretsene som bidrog til at Bucaram måtte trekke seg. I januar 2000 ble Mahuad avsatt ved et kupp gjennomført av de militære støttet av urfolksgrupper. Visepresident Gustavo Noboa (1937–2021) ble innsatt som statssjef.
Som ledd i en tiltakspakke for å få økonomien på fote, byttet Ecuador samme år ut sin valuta, sucre, med amerikanske dollar; inflasjonen nærmet seg på dette tidspunkt 100 prosent – den høyeste i regionen – mens utenlandsgjelden utgjorde 80 prosent av bruttonasjonalproduktet. I denne perioden oppnådde urfolksbevegelsen å få en av sine ledere som medlem av regjeringen, den første i historien på en ordinær statsrådspost. Også Noboa-regjeringen møtte sterke krav om å bruke oljeinntektene til å investere ute i distriktene; demonstrasjonene fikk all oljeproduksjon til å stanse opp i 2002, og dette gjentok seg også de påfølgende år. En vesentlig årsak til det økonomiske tilbakeslaget ut over i 1990-årene var nettopp oljeavhengigheten i økonomien.
Sårbarheten knytter seg både til svingninger i den internasjonale oljeprisen og naturkatastrofer – El Niño-stormene påførte oljeinstallasjonene store ødeleggelser. Budsjettkutt og privatisering av statlig industri etter oppskrift fra Det internasjonale pengefondet (IMF) lettet ikke trykket fra de to tredjedelene i befolkningen som levde under fattigdomsgrensen.
Den venstreorienterte Lucio Gutiérrez, tidligere kuppleder, vant presidentvalget i 2002 – året etter gikk hans forgjenger Gustavo Noboa i eksil i Den dominikanske republikk etter korrupsjonsanklager. Få år senere var forhåpningene til Gutiérrez' løfter om korrupsjonskamp og sosial rettferdighet smuldret bort. Etter omfattende maktmisbruk ble Gutiérrez i april 2005 tvunget til å gå av, og tidligere visepresident Alfredo Palacio tok over som president.
Presidentvalget i 2006 ble vunnet av Rafael Correa på et program for økt statlig kontroll over oljevirksomheten og en markert dreining bort fra en USA-orientert kurs til et sterkere regionalt samarbeid. Valget føyde Ecuador til den venstrebølgen som preget Latin-Amerika i denne perioden, og dreide landets økonomiske politikk i en «ny-ekstraktivistisk» retning, det vil si at staten i større grad drar nytte av de store inntektene som naturressursutnyttelse genererer gjennom en progressiv skattelegging.
Colombianske militæraksjoner over grensen til Ecuador i 2008, i jakten på FARC-geriljaen, førte til en diplomatisk krise mellom de to landene; borgerkrigen i nabolandet har gitt Ecuador den største flyktningandelen i Latin-Amerika. Etter en lang prosess med atskillig politisk turbulens ble Correas forslag til ny grunnlov forankret i en folkeavstemning høsten 2008, med 64 prosent ja-stemmer. I tillegg til økt statlig innflytelse over nøkkelindustrien og sentralbanken, skal grunnloven hjemle ekspropriasjon og en jevnere fordeling av jordeiendommer, flere sosiale goder, ekteskapslov for homofile, oppsigelse av en baseavtale med USA og adgang for en president til å velges i to fireårsperioder. Et viktig siktemål er å styrke rettighetene og mulighetene for det store, fattige flertallet i befolkningen – deriblant urfolk, som i historiens løp har hatt liten innflytelse på de politiske maktkampene i landet.
I mai 2017 avsluttet Rafael Correa sin ti år lange periode som president i Ecuador, og posisjonen som statsoverhode ble overtatt av en politiker som tidligere hadde vært visepresident i to av hans regjeringer, Lenin Moreno. Under Morenos regjeringsperiode har politikken dreid vekk fra Correas prosjekt og tatt en nyliberal retning. Den politiske bevegelsen som både Moreno og Correa tilhørte er splittet, og regjeringen har samarbeidet mot høyre. I 2019 undertegnet regjeringen en avtale med Det internasjonale pengefondet på 4,2 milliarder dollar. Sammen med lånet, og som en betingelse for det, kommer en plan for omstilling av den økonomiske politikken. Omstillingen dreier seg om å bygge ned statsapparatet og redusere investering i offentlige tjenester, handelsliberalisering, deregulering av arbeidslivet og tilrettelegging for private selskaper. Den nyliberale dreiningen utløste voldsomme demonstrasjoner mange steder i Ecuador i oktober 2019. Disse hadde en bred folkelig tilslutning og ble ledet av landets nasjonale urfolksorganisasjon, CONAIE. Lenin Morenos popularitet har dalt kraftig i løpet av hans regjeringsperiode, og han stilte ikke til valg i 2021. Valget ble vunnet av høyreopposisjonens kandidat, Guillermo Lasso.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.