sekularisering

Artikkelstart

Sekularisering er enkeltmenneskets, kulturens og samfunnslivets frigjøring fra religiøse autoriteter og normer. En slik tendens kan spores i forbindelse med alle større religioner. Sekularisering kalles også verdsliggjøring.

Faktaboks

Uttale
sekularisˈering
Etymologi
til sekulær. Kommer av fransk séculariser og av latin saeculum, "tidsalder, menneskeliv"

Opprinnelig ble begrepet sekularisering brukt om inndragning av kirkegods under den verdslige stat. Det ble også anvendt som rettslig term, gjerne i formen sekularisasjon, siden freden i Westfalen i 1648.

I Europa kan sekulariseringen sies å begynne med senmiddelalderen og renessansen, da den kristne enhetskulturen begynte å oppløses ved en gradvis voksende erkjennelse av at menneskets mål og mening er å finne i den historiske, begrensede, dennesidige virkeligheten. Særlig den lutherske teologien ga et bidrag i sekulariserende retning i og med sitt skille mellom «åndelig» og «verdslig» regiment. Opphevelsen av kirkens avgjørende rolle i samfunnslivet er blitt fulgt av en generell fremmedgjøring overfor kristendommen. I denne sammenhengen brukes sekularisering i betydningen avkristning eller verdsliggjøring.

Sekularisering ble av kirken lenge ansett som et onde. I den senere tid står den såkalte sekulariseringsteologien for en positiv vurdering av hva man anser som samfunnets og enkeltmenneskets myndiggjøring på områder hvor kirken med urette har villet dominere.

Både innen teologi og religionssosiologi blir det understreket at sekularisering i første rekke betegner religiøs endring, ikke nødvendigvis at folk blir mindre religiøse. Religion privatiseres og differensieres og finner nye former, for eksempel som nyreligiøsitet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Heidi Roberts

Hva mener du med 'siden freden i Westfalen'? Kan ikke den historien! Ellers super fin artikkel!! :)

svarte Gunn Hild Lem

Hei, her står det litt om freden i Westfalen. https://snl.no/Tretti%C3%A5rskrigen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg