Bahia

Bahia, delstat i Brasil, Nordøst-regionen, ved Atlanterhavet, grenser til Espírito Santo og Minas Gerais i sør, Sergipe, Pernambuco og Piauí i nord, og Goiás og Tocantins i vest; 564 273 km² med 14 080 000 innb. (2007). Hovedstad: Salvador. Bahia har rike historiske og kulturelle tradisjoner, men er også blant landets fattigste delstater.

Faktaboks

Uttale
bahˈia

Natur

Bahia kan deles i tre naturområder: Recôncavo, Litoral og Sertão. Recôncavo er et nedbørrikt område som omgir Baía de Todos os Santos, 'Allehelgensbukta'. Sør og nord for denne ligger kystområdet Litoral, berømt for sine strender. Bahia har den lengste kystlinjen av alle brasilianske delstater: 932 km. Innlandet Sertão er varmt og vegetasjonsfattig og preges av lange tørkeperioder. Området deles imidlertid av elven São Francisco som er oppdemt med utbygde irrigasjonssystemer. Høyeste fjell er Pico das Almas, 1850 moh. Rester av den gjenværende atlantiske skogen er bevart av UNECSO på Listen over verdens kultur- og naturarv.

Befolkning

Den overveiende del av befolkningen er bosatt langs kysten og er etterkommere av portugisere og afrikanske slaver. Det afrikanske innslaget er særlig sterkt, og Bahia har Brasils største andel befolkning med ikke-europeisk bakgrunn. Det tørre Sertão-området har en blandet portugisisk-indiansk befolkning. Levekårsindikatorene er blant landets dårligste. Den bahianske kulturen er unik med både europeiske og afrikanske impulser. Hovedstaden Salvador er senter for Brasils afrikanske kultur, med utvikling av bl.a. Candomblé og Capoeira. Candomblé er en religiøs kult basert på afrikanske kulturtradisjoner, og capoeira er en dans utviklet av slavene for å bekjempe deres hvite herrer. I Porto Seguro praktiseres dansen lambada. Største byer er (2007): Salvador (2 891 400 innb.), Feira de Santana (513 500 innb.), Vitória da Conquista (264 800 innb.) og Camaçari (210 500 innb.).

Næringsliv

Bahia preges av et stagnerende næringsliv, dog med vekst innenfor den petrokjemiske industrien. Oljeraffineri og kjemisk industri i Salvador (Camaçari), petrokjemisk industri i Feira de Santana og jernverk i Aratu nær Salvador. Andre industrier er tekstil- og landbruksbasert industri. Etter år 2000 har enkelte multinasjonale selskaper etablert seg med bl.a montering av biler og produksjon av plantevernmidler. Et informasjonsteknologisk senter ble startet år 2000 i Ilhéus. Recôncavo-regionen og kysten nordover preges av store sukkerrørplantasjer. Langs kysten sør for Salvador dyrkes mesteparten av Brasils kakao, som skipes ut fra Ilhéus. I Sertão-regionen er kvegdrift den viktigste næringsvei. Maniok og mais er viktigste matvekster. Geitehold er svært vanlig, også noe sauehold. Lengst i vest, hvor kommunikasjonen er bedre til Brasília og Brasils Sentral–Sør-region enn til resten av Bahia, dyrkes appelsiner, bananer, tomater og ricinusplanter på plantasjer anlagt i nyere tid. I Diamantina-høylandet utvinnes diamanter. Turismen er svært viktig for sysselsettingen. Salvador med sin spennende kultur og enorme strender er etter Rio de Janeiro det viktigste turistsenteret i Brasil. Karnevalet i Salvador er sammen med karnevalet i Rio de Janeiro det største i Brasil. Porto Seguro er også et viktig turiststed.

Historikk

Porto Seguro helt sør i Bahia er åstedet hvor den første europeer i år 1500 satte sin fot på Brasils jord. I 1549 grunnla portugiserne sin første permanente koloniadministrasjon ved innløpet Bahia de Todos os Santos do Salvador ('Frelserens Alle Helgener-bukta'). Salvador ble senere til navnet på byen, mens Bahia ble navnet på det som senere ble delstaten. De daværende sukkerplantasjene med slaver hentet fra Afrika, var særdeles lukrative, og Bahia forble det økonomiske senteret i Brasil helt til kolonihovedstaden ble flyttet til Rio de Janeiro i 1763. 1624–25 var Bahia okkupert av hollenderne. Ved dannelsen av det uavhengige Brasil fant det sted flere organiserte slaveopprør. Ytterligere fattigdomspregede opprør fant sted i slutten av 1800-tallet. Det mest kjente fant sted i Canudos hvor den føderale hær til slutt drepte hver eneste innbygger i byen. Det siste opprøret fant sted i 1912 hvor den føderale hæren bombarderte Salvador. På 1900-tallet har Bahia falt utenfor den industrielle og økonomiske utviklingen i de sørlige områdene i Brasil.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg