Faktaboks

Uttale
bahˈia

Bahia er en delstat ved Atlanterhavskysten i Brasil i region Nordøst. Den grenser til delstatene Espírito Santo og Minas Gerais i sør, Sergipe, Pernambuco og Piauí i nord, og Goiás og Tocantins i vest. Bahia dekker et område på 564 273 km² med 14 873 064 innbyggere (IBGE, estimat for 2019). Hovedstad og største by er Salvador. Bahia har rike historiske og kulturelle tradisjoner, men er også blant landets fattigste delstater.

Natur

São Francisco elv
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Bahia kan deles i tre naturområder: Recôncavo, Litoral og Sertão. Recôncavo er et nedbørrikt område som omgir Baía de Todos-os-Santos, 'Allehelgensbukta'. Sør og nord for denne ligger kystområdet Litoral, berømt for sine strender. Bahia har den lengste kystlinjen av alle brasilianske delstater: 932 kilometer. Innlandet Sertão er varmt og vegetasjonsfattig og preges av lange tørkeperioder. Området deles imidlertid av elven São Francisco som er oppdemt med utbygde irrigasjonssystemer. Høyeste fjell er Pico das Almas, 1850 meter over havet. Rester av den gjenværende atlantiske skogen står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Befolkning

Elevador Lacerda, Salvador
Lacerda-heisen forbinder den nedre delen av byen (Cidade Baixa) med den øvre (Cidade Alta).
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Den overveiende del av befolkningen er bosatt langs kysten og er etterkommere av portugisere og afrikanske slaver. Det afrikanske innslaget er særlig sterkt, og Bahia har Brasils største andel befolkning med ikke-europeisk bakgrunn. I det tørre Sertão-området har befolkningen en blandet bakgrunn av portugisere og urbefolkningen. Levekårsindikatorene er blant landets dårligste.

Den bahianske kulturen er unik med både europeiske og afrikanske impulser. Hovedstaden Salvador er senter for Brasils afrikanske kultur, med utvikling av candomblé og capoeira. Candomblé er en religiøs kult basert på afrikanske kulturtradisjoner, og capoeira er en dans utviklet av slavene for å bekjempe deres hvite herrer. I Porto Seguro praktiseres dansen lambada. Største byer er Salvador, Feira de Santana, Vitória da Conquista og Camaçari.

Næringsliv

Næringslivet omfatter jordbruk og jordbruksbasert industri, petrokjemisk industri, turisme og handel. Oljeraffinerier, bilfabrikk og kjemisk industri er etablert i forstaden Camaçari i Salvador, petrokjemisk industri i Feira de Santana og jernverk i Aratu nær Salvador. I Diamantina-høylandet utvinnes diamanter.

Bahia har Brasils nest største produksjon av bomull, etter Mato Grosso. Recôncavo-regionen og kysten nordover preges av store sukkerrørplantasjer. Langs kysten sør for Salvador dyrkes mesteparten av Brasils kakao, som skipes ut fra Ilhéus. I Sertão-regionen er kvegdrift den viktigste næringsvei. Maniok og mais er viktigste matvekster. Geitehold er svært vanlig, også noe sauehold. Lengst i vest, hvor kommunikasjonen er bedre til Brasília og Brasils Sentral–Sør-region enn til resten av Bahia, dyrkes appelsiner, bananer, tomater og ricinusplanter på plantasjer anlagt i nyere tid.

Salvador med sin spennende kultur og enorme strender er etter Rio de Janeiro det viktigste turistsenteret i Brasil, og turismen er svært viktig for sysselsettingen. Karnevalet i Salvador er sammen med karnevalet i Rio de Janeiro det største i Brasil. Porto Seguro er også et viktig turiststed.

Historie

Porto Seguro helt sør i Bahia er åstedet hvor Pedro Álvares Cabral som første europeer i år 1500 satte sin fot på Brasils jord. I 1549 grunnla portugiserne sin første permanente koloniadministrasjon ved innløpet Bahía de Todos-os-Santos do Salvador ('Frelserens Alle Helgener-bukta'). Salvador ble senere til navnet på byen, mens Bahia ble navnet på det som senere ble delstaten.

De daværende sukkerplantasjene med slaver hentet fra Afrika var særdeles lukrative, og Bahia forble det økonomiske senteret i Brasil helt til kolonihovedstaden ble flyttet til Rio de Janeiro i 1763. I perioden 1624–1625 var Bahia okkupert av hollenderne.

Ved dannelsen av det uavhengige Brasil fant det sted flere organiserte slaveopprør. Ytterligere fattigdomspregede opprør fant sted i slutten av 1800-tallet. Det mest kjente i Canudos, hvor den føderale hæren til slutt drepte hver eneste innbygger i byen. Det siste opprøret fant sted i 1912 hvor den føderale hæren bombarderte Salvador.

På 1900-tallet falt Bahia utenfor den industrielle og økonomiske utviklingen i de sørlige områdene i Brasil.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg