Elite er en gruppering eller et antall individer i et samfunn som på ett eller flere områder opptrer som autoriteter innad, overfor det øvrige samfunn, og som talspersoner utad, overfor omverdenen. Noen samfunn domineres av én elite, og man taler da om en herskende elite. Slike eliter finner man særlig i tradisjonelle, lite differensierte samfunn.

Faktaboks

Uttale
elˈite
Etymologi
av fransk ‘utvalg’

Moderne samfunn, med stor spesialisering av aktiviteter, har gjerne mange eliter – en politisk, en militær, en økonomisk, en vitenskapelig, en kulturell, en religiøs og så videre. Men selv om et samfunn har mange eliter, kan én ofte ha større innflytelse og betydning enn de øvrige. I katolske land har ofte den kirkelige elite vært svært mektig, i sosialistiske land som Kina og Cuba har den politiske elite vært dominerende, i en del vestlige land har den økonomiske elite stor innflytelse, og i land med mye uro står gjerne den militære elite sterkt.

Graden av rivalisering og/eller samarbeid og inngifte mellom ulike eliter har stått sentralt i en del av forskningen på området, i likhet med elitedannelser på ulike nivåer, for eksempel i organisasjoner og lokalsamfunn.

Eliter rekrutteres på ulike måter. I tradisjonelle samfunn spiller ofte familietilknytning en avgjørende rolle. Her fødes man til eliteposisjoner. I moderne samfunn er det mer vanlig at ytelser og prestasjoner har avgjørende betydning for om en person skal oppnå å bli medlem av en elite eller ikke. Dette kaller man meritokrati. I et samfunn som det norske, med sterke likhetsidealer og relativt små sosiale ulikheter, vil mange benekte eller underkommunisere sin elitepososisjon.

Mange sosiologer og andre samfunnsvitere har vært opptatt av eliter. Av «klassikere» kan nevnes Vilfredo Pareto, med sin teori om elitenes sirkulasjon i The Mind and Society (på italiensk 1916), og C. Wright Mills, med sin studie The Power Elite (1956). Av nyere bidrag kan nevnes Andrew Sayers bok om finanseliten, Why we can't afford the rich (2015).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg