Lenin Moreno er en ecuadoriansk politiker som ble valgt med knapt flertall og innsatt som Ecuadors 44. president i mai 2017. Moreno tilhører partiet Alianza País (AP) og var visepresident i Rafael Correas to første regjeringer i 2007–2013.

Han er særlig kjent for sitt arbeid for funksjonshemmede rettigheter og sosiale inkludering, og han har bidratt vesentlig til å utforme APs politikk på dette området. I perioden 2013–2017 var han FNs spesialutsending for funksjonshemmede. Moreno er selv rullestolbruker, fordi han er lam fra hoften og ned etter at han ble skutt i ryggen under et ran.

Lenin Moreno ble utpekt som Correas arvtaker etter at sistnevnte ikke kunne stille til en ny presidentperiode. I en periode med mye sosial og politisk uro, og med en økende kritikk av den sittende regjeringen, spådde mange at Moreno og hans visepresidentkandidat, Jorge Glas, ikke ville klare å vinne valgkampen. Likevel var de under ett prosentpoeng fra å avgjøre valget allerede i første omgang, over høyreopposisjonens kandidat, Guillermo Lasso, og partialliansen CREO–SUMA. Dette resultatet viste tydelig at støtten til Alianza País i befolkningen ikke står og faller på partiets karismatiske leder, Rafael Correa. 

Den andre valgomgangen i april 2017 ble dramatisk og svært preget av Lasso og høyreopposisjonens beskyldninger om valgfusk. Også etter at de endelige tallene ble offentliggjort nektet de å godta valget, og de krevde at stemmene skulle telles på ny. CNE (Consejo Nacional Electoral), Ecuadors nasjonale valgmyndigheter, gjennomførte en ny telling av stemmer uten at dette endret valgresultatet. Valget ble overvåket av representanter fra Organisasjonen av amerikanske stater, og deres rapport avdekket ingen vesentlige irregulære forhold. 

I motsetning til Correa oppfattes Moreno som en forsonende politiker, og allerede tidlig i sin presidentperiode har han tatt initiativ til en bred politisk dialog også med de viktigste opposisjonspartiene. Selv om Alianza País har flertall i Ecuadors nasjonalforsamling, er Moreno avhengig av å bygge politiske allianser utover partigrensene og med viktige sektorer av sivilsamfunnet, særlig miljø- og urfolks-bevegelsene. Hans regjeringen står også foran en rekke store utfordringer, ikke minst innenfor den økonomiske politikken.     

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.