Lenin Moreno

Lenin Moreno er en ecuadoriansk politiker som ble valgt med knapt flertall og innsatt som Ecuadors 44. president i mai 2017. Moreno tilhører partiet Alianza País (AP) og var visepresident i Rafael Correas to første regjeringer i 2007–2013.

Moreno er særlig kjent for sitt arbeid for funksjonshemmedes rettigheter og sosiale inkludering, og han har bidratt vesentlig til å utforme APs politikk på dette området. I perioden 2013–2017 var han FNs spesialutsending for funksjonshemmede. Moreno er selv rullestolbruker, fordi han er lam fra hoften og ned etter å ha blitt skutt i ryggen under et ran.

Lenin Moreno ble utpekt som Correas arvtaker etter at sistnevnte ikke kunne stille til en ny presidentperiode. I en periode med mye sosial og politisk uro, og med en økende kritikk av den sittende regjeringen, spådde mange at Moreno ikke ville klare å vinne valgkampen. Likevel var han under ett prosentpoeng fra å avgjøre valget allerede i første omgang. Valget i 2017 ble dramatisk og svært preget av høyreopposisjonens beskyldninger om valgfusk. Som følge av krav fra opposisjonen gjennomførte Ecuadors nasjonale valgmyndigheter CNE (Consejo Nacional Electoral) en ny telling av stemmer uten at dette endret valgresultatet. Valget ble overvåket av representanter fra Organisasjonen av amerikanske stater, og deres rapport avdekket ingen vesentlige irregulære forhold.

I motsetning til Correa ble Moreno oppfattet som en forsonende politiker, og tidlig i sin presidentperiode tok han initiativ til en bred politisk dialog også med de viktigste opposisjonspartiene. Selv om Alianza País har flertall i Ecuadors nasjonalforsamling, har Moreno vært avhengig av å bygge politiske allianser utover partigrensene. Hans regjeringen står også foran en rekke store utfordringer, ikke minst innenfor den økonomiske politikken.

I mars 2019 skrev den ecuadorianske regjeringen under på en avtale om kredittlån fra Det internasjonale pengefondet (IMF). Avtalen må sees som en neo-liberal dreining av Moreno-regjeringens økonomisk politikk. En rekke tiltak har blitt gjennomført, slik som fjerning av skatt på kapitalflukt, en storstilt nedbemanning i offentlig sektor, tilgivelse av statlig gjeld til en rekke bedrifter og en innskrenking av arbeidsrettigheter. Fjerningen av statssubsidier på drivstoff utløste i begynnelsen av oktober voldsomme protester mot IMF-reformene, og en landsomfattende sosial mobilisering. Demonstrasjoner har ført til en rekke voldelige konfrontasjoner mellom folk og politi og de militære, og flere mennesker er døde. I denne konflikten har den statlig represjonen i dette landet nådd et uvanlig høyt nivå.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg