Indianer har historisk vært et vanlig fellesbegrep på norsk for de mange og ulike urbefolkningene i Amerika (unntatt blant annet inuitter og aleuter).

Da Kristoffer Columbus kom til San Salvador-øyene på Bahamas i 1492 trodde han at Karibia var en del av India. Han hørte også fortellinger om en stor øy som de innfødte kalte Cuba. Denne trodde han kunne være Japan. Kolumbus kalte derfor folket han møtte, på det kontinentet som senere ble kalt «Amerika», for los indios (‘indianere’). Dette fordi han trodde at han hadde funnet den vestlige veien til Asia.

Den norske utdaterte betegnelsen «indianere» er en avledning av spansk indio, (egentlig 'inder'), gjennom engelsk indian, som på mange språk brukes om både indere (India) og indianere (Amerika). Denne flertydigheten skyldes den nevnte misforståelsen til Columbus.

Mange institusjoner og organisasjoner til amerikanske urfolk bruker kategorien «indian» (engelsk) eller «indio» (spansk). Det blir likevel foretrukket av mange at utenforstående ikke bruker dette (fornærmende) ordet, men isteden «indigenous» eller «indígena» som er betegnelser anerkjent av FN, jamfør The United Nations Declaration on the Rights of Indigenous Peoples (UNDRIP).

Det er imidlertid uenighet blant mange amerikanske urfolk idag om hvilken fellesbetegnelse man bør anvende. I USA er for eksempel «Native American» og i Canada «Aboriginal» eller «First Nations» utbredte kategorier ved siden av «Indigenous», men det er altså ingen konsensus.

Det mest riktige er å navngi mennesker fra den amerikanske urbefolkningen etter konføderasjon, nasjon eller lokal gruppe innen den konføderasjonen/nasjonen som de regner seg som en del av.

For eksempel er apache, dakota, navaho, yukatek (maya), nahua, mixtek, aymara, og quechua navn på forskjellige amerikanske urfolksnasjoner.

Men det er også ulike grupper innen den enkelte amerikanske urfolknasjonen. Eksempelvis er apache er inndelt i mescalero, jicarilla, lipan, chiricahua, san carlos og flere.

Tilhørighet gjelder også lokalt etter sted og/eller språk. Et eksempel er «mixe», som er et av eldste urfolkene fra staten Oaxaca i den sørlige delen av Mexico. De regner identitet etter sted og språk og har derfor egne betegnelser. En «ayutla mixe» bor i landsbyen (spansk pueblo) San Pedro y San Pablo Ayutla Mixe og taler ayutla mixe som er en variant av mixe-språket. Han eller hun vil derfor presisere betegnelsen ayutla mixe som referanse til tilhørighet.

Mange amerikanske urfolk gjennom historien har fått navn fra enten europeere eller nabofolk, også fiender eller erobrere. Dette er i dag ofte betegnelser som de er mest kjent under. Mange folk har imidlertid også opprinnelige navn fra eget språk. Ovennevnte (ayutla) mixe er betegnelsen de fikk av aztekerne som dominerte Mesoamerika før spanjolenes invasjon, og er et navn fra det uto-aztekiske språket nahuatl. Det egentlig navnet til (ayutla) mixe er imidlertid tukyo'm ayuujk som er et navn fra mixe-språk. Ayuujk refererer til fellesbetegnelsen mixe mens tukyo'm refererer til ayutla. Ayutla mixe bruker begge kategorier som referanse til seg selv. Dette er et vanlig fenomen i Amerika.

Et annet eksempel er «sioux» ofte brukt som en betegnelse på folk (dakota, lakota, nakota) som snakker sioux-språk. Det er egentlig en forkortelse av nadouessioux («huggorm», altså fiender), et navn som opprinnelig ble gitt disse gruppene av deres motstandere ojibwa. Numiipu fikk navnet Nez Perce (fransk 'perforert nese') av franskmenn. Disse nye navnene, fra enten andre amerikanske urfolk eller europeere, er imidlertid også brukt av folkene selv i dag.

En annen variant er der hvor folk tilhører både en nasjon og en konføderasjon. Her er «irokeser» et godt eksempel. Ordet «irokeser», hvis etymologi er omstridt, er den mest kjente betegnelsen på haudenosaunee («folk av Langhuset»). Haudenosaunee er en konføderasjon som består av seks nasjoner: cayuga, oneida, onondaga, mohawk, seneca og tuscarora. Altså man er både medlem av en av de seks nasjoner og av haudenosaunee-konføderasjonen. Identitet blir angitt i det enkelte tilfellet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.