Visekongedømmet Peru

Artikkelstart

Visekongedømmet Peru ble opprettet av Det spanske imperiet i 1543 og varte til Perus uavhengighet i 1824. De første 200 årene omfattet det alle områder i Sør-Amerika vest for 46 lengdegrad, bortsett fra dagens Venezuela, som lå under visekongedømmet Ny-Spania. I tråd med Tordesillas-avtalen gjorde Portugal krav på områdene øst for 46 lengdegrad.

Visekongedømmet Peru omfattet derfor dagens Peru, Bolivia, Chile, Ecuador, Colombia, Argentina, Paraguay og Uruguay. Visekongen ble utnevnt av den spanske monarken, og regjerte fra Lima.

Det spanske imperiet var delt inn i visekongedømmer og visekongedømmet Peru hadde samme administrative status som de europeiske visekongedømmene, som for eksempel Mallorca eller Valencia. Men de to visekongedømmene i Amerika var veldig mye større enn de europeiske, og atskillig viktigere for imperiets økonomi.

På 1700-tallet ble det opprettet to nye visekongedømmer i Sør-Amerika. Visekongedømmet Ny-Granada i 1739, som omfattet dagens Ecuador, Colombia og Venezuela, og visekongedømmet Rio de la Plata i 1776, som omfattet dagens Argentina, Bolivia, Paraguay og Uruguay.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg