Lima (bykart)

Lima. Sentrum.

Av /Store norske leksikon ※.
Lima (utsiktsbilde)

Lima. Utsikt over byen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lima (katedral)

Katedralen ved Plaza de Armas (Plaza Mayor). Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Lima. Plaza de Armas, med katedralen til venstre.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Lima er hovedstad og største by i Peru, med 9 320 000 innbyggere (INEI, 2018). Byen ligger ved elven Rímac, 13 kilometer øst for havnebyen Callao ved Stillehavet.

Faktaboks

Uttale
lˈima

Lima ligger på en fruktbar slette, og har et relativt temperert, men nedbørfattig klima. Middeltemperaturen varierer fra 15 °C i kaldeste måned (juli–september) til 22 °C i varmeste måned (februar–mars). I vintermånedene (juni–september) er byen innhyllet i en fuktig tåke som kalles garúa.

Næringsliv

Lima er landets administrative, økonomiske og kulturelle sentrum og viktigste trafikknutepunkt. Størstedelen av utenrikshandelen går over byen. Internasjonal lufthavn ligger i Callao, elleve kilometer fra Lima. Industrien har vokst sterkt siden 1930-årene og står i dag for størstedelen av Perus industri. Det produseres særlig tekstiler, næringsmidler og forbruksvarer for innenlandsmarkedet. Øvrig industri omfatter oljeraffinerier, monteringsfabrikker for biler, jernstøperier, sementfabrikker og fiskemelfabrikker. Lima er sete for det eldste universitetet i Sør-Amerika, Universidad Nacional Mayor de San Marcos, (grunnlagt i 1551), et katolsk universitet fra 1917 samt en rekke høyskoler.

Bybeskrivelse

Lima har mange kontorbygg og moderne boligblokker, men får likevel sitt preg av de historiske byggverk og det rektangulære, typisk spanske gatemønsteret som fortsatt er i behold. Ved den storslåtte Plaza de Armas (også kalt Plaza Mayor) ligger katedralen (1535–1625) med Pizarros mumie, erkebispepalasset og nasjonalpalasset. Med sine regelmessige gater og tallrike plasser og promenader er Lima en av Sør-Amerikas vakreste storbyer, men i byens utkanter ligger store slumkvarterer (barriadas eller pueblos jóvenes).

Bebyggelsen har bredt seg vidt utover den fruktbare sletta ned mot Stillehavet og havnebyen Callao. Ved kysten ligger moderne bade- og villaforsteder som Miraflores og Magdalena del Mar, mens industrien hovedsakelig er konsentrert til området mellom selve Lima og Callao. Byens historiske sentrum, med sine mange særpregede bygg, står oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det finnes en rekke museer, deriblant det arkeologiske museet med interessante peruanske fortidsminner, nasjonalbibliotek og botanisk hage.

Historie

Lima ble anlagt av den spanske conquistadoren Francisco Pizarrohelligtrekongersdag i 1535. I kolonitiden, da Lima var visekongenes sete og det viktigste senteret i spansk Sør-Amerika, bar byen navnet Ciudad de Los Reyes (Kongebyen). Under uavhengighetskrigen var Lima et spansk støttepunkt til 1821. Under salpeterkrigen i årene 1881–1883 holdt chilenerne byen okkupert.

Lima har ofte vært herjet av jordskjelv, blant annet i 1687, 1746 og 1970, da store deler av byen ble lagt i grus. Få bygninger overlevde jordskjelvet i 1746. I våre dager er Lima en av de mest ekspansive byene på det søramerikanske kontinentet, men den stadige tilstrømningen av fattige fra landsbygda har skapt en kronisk boligmangel og omfattende slumproblemer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg