Augusto Pinochet avbildet i 1974, året etter at han ledet militærkuppet som avsatte president Salvador Allende.

Augusto Pinochet av Ministerio de Relaciones Exteriores de Chile/Archivo General Histórico del Ministerio de Relaciones Exteriores. CC BY 2.0

Augusto Pinochet Ugarte, chilensk offiser og politiker, president i Chile 1974–90. Pinochet var øverstkommanderende for hæren i juni 1973. I september 1973 ledet han det CIA-støttede militærkuppet som styrtet regjeringen til Salvador Allende.

Augusto Pinochet ble eksponent for en særdeles undertrykkende politikk i Chile. Politiske partier ble forbudt, utstrakt fengsling av politiske motstandere fant sted, sammen med tortur og forsvinninger av om lag 3000 mennesker.

Pinochet satt som president fra til 1990, og fortsatte som øverstkommanderende for hæren til 1998.

Pinochet satt i husarrest i Storbritannia fra oktober 1998, etter utleveringsbegjæring fra Spania i forbindelse med etterforskning av drap på spanske borgere i Chile under diktaturet. I februar 2000 ble han av helsemessige årsaker sendt tilbake til hjemlandet, og samme år ble han fratatt sin parlamentariske immunitet av chilensk høyesterett.

I 2002 erklærte chilensk høyesterett at Pinochet var mentalt og fysisk uskikket til å stilles for retten for grove brudd på menneskerettighetene etter kuppet i 1973. Kjennelsen ble senere omgjort, og høsten 2005 ble han blant annet tiltalt for medvirkning til bortføring og drap på politiske fanger under Operasjon Colombo i 1975. I november 2006 ble han satt i husarrest for å ha bortført to personer i 1973.

Pinochet døde av hjerteinfarkt 10. desember.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.