Augusto Pinochet

Faktaboks

Augusto Pinochet

Augusto Pinochet Ugarte

Uttale
pinochˈet ugˈarte
Født
25. november 1915, Valparaiso, Chile
Død
10. desember 2006, Santiago
Augusto Pinochet avbildet i 1974, året etter at han ledet militærkuppet som avsatte president Salvador Allende.
Av /Archivo General Histórico del Ministerio de Relaciones Exteriores.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Augusto Pinochet Ugarte var en chilensk offiser og politiker, og statsoverhode i Chile under militærdiktaturet fra 1973 til 1990. Etter overgangen til demokrati beholdt han sin posisjon som øverstkommanderende for hæren til 1998. Han ble da utnevnt til senator ut sin levetid, men ble senere samme år arrestert da han var på ferie i London. Han døde i Chile i 2006, tiltalt for drap og tortur.

Bakgrunn

Pinochet ble født i Valparaíso i 1915 og begynte på militærskolen allerede som 16-åring. Han arbeidet seg gradvis oppover i det militære hierarkiet. I 1968 ble han utnevnt til brigadegeneral, og i 1972 ble han stabssjef og nestkommanderende i den chilenske hæren.

Samme år ble øverstkommanderende for hæren, Carlos Prats (1915–1974), utnevnt til innenriksminister i regjeringen til Salvador Allende. Denne politiske rollen gjorde at Prats mistet støtte i de militære rekkene og så seg tvunget til å søke avskjed som øverstkommanderende den 21. august 1973.

Prats anbefalte Pinochet som sin etterfølger, siden han ble ansett som apolitisk og lojal mot presidenten. 20 dager etter utnevnelsen ledet Pinochet hæren i det CIA-støttede militærkuppet som styrtet Allende.

Militærdiktaturet

Pinochet viste seg å være den kløktigste i militærets indre maktkamper. Han klarte å samle mye av militærdiktaturets makt i egne hender, først som leder for militærjuntaen og deretter også som president fra desember 1974.

Pinochets militærdiktatur sto for en særdeles undertrykkende politikk. Politiske partier ble forbudt og mange som hadde støttet den styrtede regjeringen til Allende ble fengslet, torturert og drept, deriblant nevnte general Carlos Prats. Om lag 3000 politiske motstandere ble drept eller forsvant, og over 40 000 ofre for tortur ble identifisert av Valech-kommisjonen i 2009.

Pinochet er også kjent for å ha igangsatt og gjennomført en nyliberal omveltning av økonomien i landet. Han satt som president fram til 1990, og fortsatte som øverstkommanderende for hæren til 1998.

Straffeforfølgelse

Pinochet satt i husarrest i Storbritannia fra oktober 1998, etter utleveringsbegjæring fra Spania i forbindelse med etterforskning av drap på spanske borgere i Chile under diktaturet. I februar 2000 ble han av helsemessige årsaker sendt tilbake til hjemlandet, og samme år ble han fratatt sin parlamentariske immunitet av chilensk høyesterett.

I 2002 erklærte chilensk høyesterett at Pinochet var mentalt og fysisk uskikket til å stilles for retten for grove brudd på menneskerettighetene etter kuppet i 1973. Kjennelsen ble senere omgjort, og høsten 2005 ble han blant annet tiltalt for medvirkning til bortføring og drap på politiske fanger under Operasjon Colombo i 1975. I november 2006 ble han satt i husarrest for å ha bortført to personer i 1973.

Pinochet døde av hjerteinfarkt 10. desember 2006.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg