Francisco Pizarro

Faktaboks

Francisco Pizarro
Uttale
piþˈarå
Født
1476, Trujillo, Kongedømmet Castilla (nå i Spania)
Død
26. juni 1541, Lima, Peru
omtrentlig fødselsår
1835
Av .

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–13).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Francisco Pizarro var en spansk erobrer (conquistador) som ledet ekspedisjonen som erobret Inkariket i 1532–1533.

Pizarro kjempet på Cuba og Haiti i 1510, fulgte Diego de Hojeda til Darién og deltok i Vasco de Balboas tokt over Panamaeidet, som i 1513 førte til oppdagelsen av Stillehavet. Han stiftet i 1524 sammen med Diego de Almagro og Hernando de Luque et selskap til oppdagelse og erobring av stillehavskysten og gull-landet Biru.

I 1529 fikk Pizarro av Karl 5 stattholderskapet over Peru (Inkariket), hvis erobring han begynte i 1531 med 180 eventyrere, deriblant Diego de Almagro og Hernando de Soto. Inka-kongen Atahualpa ble tatt til fange, men inngikk en avtale om å betale seg fri ved en løsesum bestående av edle metaller, juveler og kunstgjenstander, i alt 24 tonn. Pizarro aksepterte, men lot likevel Atahualpa henrette. Deretter erobret han inka-hovedstaden Cuzco i 1533 og snart hele landet. Perus fremtidige hovedstad Lima ble grunnlagt av Pizarro i 1534. Han ble til slutt myrdet under en innbyrdes strid blant conquistadorene.

Pizarro var et brutalt og hensynsløst maktmenneske, men en glimrende organisator, målbevisst og energisk. Hans holdning overfor Amerikas innfødte var preget av grusomhet og troløshet, og hans misgjerninger mot urbefolkningen har mer enn noe annet bidratt til utformingen av det tradisjonelt aksepterte syn på spansk kolonipolitikk som et terrorregime.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Michal Skalski

Hei! jeg lurer på hvilke konsekvenser kom følgene av Pizarros oppdagelser og erobring? Takk for svar :)

svarte Tor Opsvik

Hei Michal. Et interessant spørsmål, som det også er vanskelig å svare på. Og det er fordi vi ikke vet hva som ville skjedd hvis Pizarros oppdagelser og erobring ikke hadde funnet sted. Man kan vel si at en konsekvens av Pizarros oppdagelser og erobring var spredning av sykdommer som urbefolkningen i Amerika ikke hadde noe effektivt immunforsvar mot. Det medførte en voldsom dødelighet og urbefolkningen på kontinentet ble redusert med omtrent 90%. En annen konsekvens var Inkarikets fall og at befolkningen ble underlagt spansk styre. Inkaenes kultur ble således i stor grad fortrengt av spansk kultur.

skrev William Jæger

God spørsmål Michal. Jeg har dessverre ikke noe svar men et nytt spørsmål. Hvordan påvirket de samtidige samfunnsrammene Pizarro?

svarte Tor Opsvik

Hei William. De samtidige samfunnsrammene påvirket Pizarro på så mange plan. Pizarro kom fra fattige kår og fikk adelstittelen Marki og ble utnevnt til guvernør over Nye Castilla. Datidens forestillinger om ære og religiøse forestillinger var kanskje særlig viktige.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg