Alberto Fujimori

Faktaboks

Alberto Fujimori
Uttale
fujimˈori
Født
28. juli 1938
Død

Alberto Fujimori, peruansk politiker og agronom, president 1990–2000. Sønn av en japansk innvandrer. Alberto Fujimori vant en overraskende seier i presidentvalget 1990. Han forsøkte å gjennomføre økonomiske og politiske reformer, uten å lykkes.

I april 1992 gjennomførte han et statskupp, oppløste nasjonalforsamlingen og fikk overført utvidede fullmakter med støtte fra de militære. En ny grunnlov fra 1993 gav ham utvidede fullmakter. Alberto Fujimori ble gjenvalgt tredje gang 2000, etter et svært omstridt valg med beskyldninger om manipulasjoner og fusk. I november 2000 søkte han om avskjed etter opprullingen av en korrupsjonssak. Han flyktet deretter til Japan.

Senere er han blitt tiltalt for medvirkning til drap på medlemmer av Lysende Sti-geriljaen. Fra eksil i Chile prøvde han 2005 å bli kandidat til presidentvalget i Peru 2006, men ble diskvalifisert, og etter at chilenske myndigheter hadde arrestert ham samme høst, krevde Peru å få ham utlevert. Han ble siden utlevert og stilt for retten. Etter en langvarig prosess ble Alberto Fujimori i 2009 dømt til 25 års fengsel for medvirkning til drap på 25 mennesker og to bortføringer. Dommen ble anket.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg