Alberto Fujimori

Faktaboks

Alberto Fujimori
Uttale
fujimˈori
Født
28. juli 1938
Alberto Fujimori var president i Peru i perioden 1990–2000. I 2009 ble han dømt til 25 års fengsel for medvirkning til drap på 25 personer (kjent som La Cantuta- og Barrios Altos-sakene). Det var første gang i verdenshistorien at en tidligere statsleder ble stilt for retten og dømt for brudd på menneskerettighetene i eget land.
Alberto Fujimori
Av /NTB Scanpix.
En mulig benådning av den autoritære eks-presidenten Alberto Fujimori har splittet Perus befolkning og politikere på 2010-tallet. Her demonstrerer motstandere av Fujimori mot en benådning i 2017, med anklager om drap og korrupsjon.
Av /AP/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Alberto Kenya Fujimori var president i Peru i perioden 1990–2000. Som sønn av en japansk innvandrer, utdannet agronom og med lite politisk erfaring, vant han en overraskende seier ved presidentvalget i 1990, hvor han stilte som selvstendig kandidat.

Fujimoris presidentperioder

Fujimori forsøkte å gjennomføre en rekke reformer, men møtte sterk motstand fra kongressen. Likevel lyktes han i å innføre en omfattende økonomisk liberaliseringspolitikk rettet mot den økende inflasjonen. Drastiske nedskjæringer i offentlige utgifter og utstrakt privatisering fulgte med.

I april 1992 gjennomførte president Fujimori et statskupp, oppløste nasjonalforsamlingen med støtte fra de militære. En ny grunnlov fra 1993 gav ham utvidede fullmakter. Alberto Fujimori ble gjenvalgt i 1995 og i 2000, etter et svært omstridt valg med beskyldninger om manipulasjon og valgfusk. I november 2000 søkte han avskjed etter opprullingen av en korrupsjonssak, og flyktet deretter til Japan.

Fujimoris rettssaker

Alberto Fujimori ble tiltalt for brudd på menneskerettighetene og medvirkning til drap på medlemmer av Lysende Sti-geriljaen. Fra eksil i Chile prøvde han i 2005 å stille som kandidat til presidentvalget i Peru i 2006, men ble diskvalifisert. Etter at chilenske myndigheter hadde arrestert ham samme høst, krevde Peru å få ham utlevert. Han ble siden utlevert og stilt for retten. Etter en langvarig prosess ble Alberto Fujimori i 2009 dømt til 25 års fengsel for medvirkning til drap på 25 personer (kjent som La Cantuta- og Barrios Altos-sakene). Dommen var historisk ved at det var første gang en tidligere statsleder ble stilt for retten og dømt for brudd på menneskerettighetene i eget land. Senere fulgte rettssaker mot Fujimori etter anklager om korrupsjon.

Den politiske arven

Til tross for fengselsstraff, er Alberto Fujimoris og hans politiske støttespillere, kjent som fujimoristas, fortsatt gjeldende i peruansk politikk. Det har vært Fujimorista-valglister ved samtlige valg siden 2006. Alberto Fujimoris datter, Keiko Sofia Fujimori (født i 1975), deltok ved presidentvalgene i 2011 og 2016, men kom på andreplass i begge valgprosessene.

Alberto Fujimori ble benådet fra sin fengselsstraff av daværende president Pedro Pablo Kuczynski 24. desember 2017, bare noen dager etter at fujimorista-flertallet i kongressen forsøkte å avsette presidenten. Fujimori ble dermed satt fri og flyttet til Lima.

Benådningen av Fujimori var kontroversiell og forsterket den politiske polariseringen i landet. Menneskerettighetsorganisasjoner sendte klage på avgjørelsen til Den interamerikanske menneskerettighetsdomstolen i Costa Rica på vegne av ofrenes pårørende. Domstolen konkluderte med at saken måtte avgjøres av høyesterett i Peru, som fant benådningen grunnlovsstridig, og Alberto Fujimori ble igjen arrestert og tilbakeført til fengsel 23. januar 2019.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg