Østfold - administrasjon, skoler m.m

Fylkeskommunens administrasjon ligger i Sarpsborg, fylkesmannsembetets i Moss; Østfold er eneste fylke der disse organene ikke er samlet på ett sted. De øvrige statlige organer på fylkesnivå er delt mellom Moss og Sarpsborg, f.eks. ligger fylkeskartkontoret og landbruksselskapet i Sarpsborg. Bispesetet for Borg bispedømme ligger i Fredrikstad.

Sykehuset Østfold ligger i Fredrikstad med somatiske avdelinger/spesialisthelsetjenester også i Moss, Sarpsborg, Halden, Eidsberg og Askim; psykiatrisk avdeling i Fredrikstad. Nytt sykehus for Østfold er under bygging på Kalnes i Sarpsborg og ventes å stå ferdig i 2016.

Østfold fylke driver 11 videregående skoler (2014) og en folkehøgskole (Skjeberg). For øvrig har fylket to private videregående skoler, to private folkehøgskoler (i Rolvsøy og i Moss) og en privat jordbruksskole (Tomb). I Halden ligger fellesadministrasjonen for Høgskolen i Østfold med blant annet lærerutdanning, avdeling for ingeniør- og realfag i Sarpsborg og avdeling for helsefag i Fredrikstad (på Kråkerøy).

Det utkommer to dagsaviser i Moss og Fredrikstad, én i Sarpsborg og én i Halden; størst er Fredriksstad Blad. I Indre Østfold utkommer tre lokalaviser, en i Askim og to i Rakkestad. NRK har distriktskontor i Fredrikstad.

Østfold har etter Fredrikstads og Sarpsborgs kommuneutvidelser i 1990-årene 18 kommuner. Fylket har per 2013 i alt 58 sogn fordelt på 5 prostier og danner sammen med Akershus (unntatt Asker og Bærum) Borg bispedømme. Fylket utgjør 19 lensmanns- og politistasjonsdistrikter (herunder namsfogd i Fredrikstad), 5 tingrettsdistrikter og ett politidistrikt (2013) svarende til fylket med unntak av de seks kommunene Askim, Eidsberg, Spydeberg, Hobøl, Skiptvet og Trøgstad som hører til Follo politidistrikt.

Litteratur

  • Pedersen, Ellen Anne m.fl.: Østfolds historie, 2003–2005, 4 b., isbn 82-91932-18-2, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg