Faktaboks

Uttale

asjim, asjøm

Etymologi
opprinnelig gårdsnavn, norrønt Askeimr, sammensetning av trenavnet ask og heim
Også kjent som

tettstedet også kjent som Askimbyen

Innbyggertall
15 100 (SSB, 2023)
Landareal
7,7 km²
Tettstedsnummer
0111 Askim
Askim (sentrum)

Parti fra Askim sentrum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Askim. Minnesmerket over de falne 1940–45 ved Askim kirke. Det er utført av Askimkunstneren Kolbjørn Juel Sørlie. Avduket 17. mai 1953

.
Lisens: fri

Askim er et tettsted i Indre Østfold kommune i Østfold. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 7,7 km², og har 15 100 innbyggere (2023).

Askim (Askimbyen) er administrasjonssenter i Indre Østfold kommune. Askim var inntil 2019 kommunesenter i daværende Askim kommune i Østfold. Sammen med Mysen er Askim viktigste handels- og servicesenter i Indre Østfold. Askim kommune vedtok «bystatus» for tettstedet i 1996.

I tettstedet ligger Askim videregående skole. Av det tidligere Askim sykehus er det bare enkelte poliklinikker og laboratorier igjen i Askim.

Samferdsel

Askim jernbanestasjon fra 1882 ligger på Østfoldbanens østre linje (Sarpsborg–Ski). Askim har lokaltogforbindelse på strekningen Oslo S–Rakkestad, og fra 2023 er reisetiden Askim–Oslo S redusert til 42 minutter.

E18 fra Oslo til Stockholm går gjennom tettstedet. Fylkesvei 115 (Våler i Østfold– Skiptvet–Askim–TrøgstadBjørkelangen) krysser E18 i tettstedet, og det går også fylkesvei fra E18 i Askim sørover til Rakkestad (fylkesvei 124). Begge disse fylkesveiene har forbindelse med riksvei 22 til henholdsvis Lillestrøm i nord og Halden/Sarpsborg i sør. Askim tettsted har også veiforbindelse over Vamma til Skiptvet i sørvest (fylkesvei 115).

Navnet Askim er opprinnelig et gårdsnavn som er sammensatt av trenavnet ask og heim.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg