Askim

Parti fra Askim sentrum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Askim. Minnesmerket over de falne 1940–45 ved Askim kirke. Det er utført av Askimkunstneren Kolbjørn Juel Sørlie. Avduket 17. mai 1953

.
Lisens: fri

Askim er tettsted og administrasjonssenter i Indre Østfold kommune i Viken fylke. Askim var inntil 2019 kommunesenter i daværende Askim kommune i Østfold.

Faktaboks

uttale:

ˈasjim

etymologi:

opprinnelig gårdsnavn, av norrønt askeimr, sammensetning av trenavnet ask og heim

også kjent som:

Askimbyen

innbyggertall:
14 402 (2018)

Sammen med Mysen er Askim viktigste handels- og servicesenter i indre Østfold. Askim kommune vedtok «bystatus» for tettstedet i 1996. Askim (Askimbyen) har 14 488 innbyggere (2019).

I tettstedet ligger Askim videregående skole med en rekke linjer. Av det tidligere Askim sykehus er det bare enkelte poliklinikker og laboratorier igjen i Askim.

Samferdsel

E18 fra Oslo til Stockholm går østover gjennom tettstedet. Fylkesvei 115 går nord-sør gjennom Askim på vei fra Trøgstad til Skiptvet. Askim jernbanestasjon fra 1882 ligger på Østfoldbanens østre linje (lokaltog til Oslo). Det går fylkesveier fra E18 nordover til Trøgstad (fylkesvei 115) og sørover til Rakkestad (fylkesvei 105); begge disse har forbindelse med riksvei 22 til henholdsvis Lillestrøm i nord og Halden/Sarpsborg i sør. Askimbyen har også veiforbindelse over Vamma til Skiptvet i sørvest (fylkesvei 115).

Navnet Askim er opprinnelig et gårdsnavn som er sammensatt av trenavnet ask og heim.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg