Fredriksten festning

Fredriksten. Kart som viser deler av festningsanlegget. De meget viktige detasjerte verk Gyldenløve, Stortårnet og Overberget ligger utenfor dette kartet.

Av /Store norske leksikon ※.

Fredriksten festning i flombelysning.

Av /NTB Scanpix ※.

Festningen sett fra byen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Fredriksten festning er et festningsanlegg i Halden. Festningen er et av Norges nasjonale festningsverk og forvaltes av Staten ved Forsvarsbygg. Anlegget ble på grunn av sin historiske betydning formelt fredet av Riksantikvaren i 2014.

Faktaboks

Også kjent som

Frederiksten festning

Festningen er oppkalt etter kong Frederik 3., og de eldste delene ble bygget i 1640-årene. Den svenske kongen Karl 12.s død på Fredriksten i 1718 er festningens mest kjente historiske hendelse. Fredriksten har vært beleiret flere ganger, men har aldri blitt inntatt.

Kommandantskapet ved Fredriksten festning ble avviklet i 2002, men gjeninnført i 2008.

Fredriksten festning ble i 1999 valgt til tusenårssted i Østfold fylke. Dette førte festningen inn i en ny æra som kulturarena og møteplass. Festningen blir hvert år besøkt av opp mot 300 000 personer, blant annet også takket være konserter og andre kulturarrangementer, og som ramme for populære programmer på TV.

Historie

De eldste anleggene stammer fra Hannibalfeiden (1644–1645). Cretzensten blokkhus ble oppført av oberstløytnant Bendix Cretz der Fredrikstens klokketårn nå står. Dessuten ble det reist palisader i kleiven ved «Gamleporten» og nede ved selve strandstedet. Den svenske oberst Harald Stake rettet i 1658 over Idd det første angrepet på Halden, og de kampene som da ble innledet, viste at det var nødvendig å befeste byen. Lensherre, senere oberst og festningskommandant, Tønne Huitfeldt gikk til en systematisk befestning av Halden, og da svenskene 1. januar 1660 for tredje gang kom tilbake, var betydelige arbeider utført. Umiddelbart etter fredsslutningen ble det bestemt at Haldens befestninger skulle avløses av en permanent festning, som fikk navnet Fredriksten etter kong Frederik 3.

Hovedverkene står fremdeles: bastionene Kongen, Dronningen og Prins Christian og halvbastionene Dragen og Prins Georg. Østre og Vestre Ravelin foran portene ble foreløpig utført som palisaderinger. Befestningene omkring byen, som i 1665 fikk navnet Fredrikshald, brant for den vesentligste del ved bybrannen i 1667, men da krig atter truet i 1674–1675, ble palisadene gjenreist og nye anlegg oppført. Etter freden i 1679 begynte en ny byggeperiode som varte til 1701.

Karl 12.s angrep

Klærne Karl 12 bar da han ble skutt ved Fredriksten festning i 1718.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Natten til 4. juli 1716, under Den store nordiske krigen, søkte Karl 12. ved et overraskende angrep å ta byen og festningen. Hans styrke var cirka 1500 mann. Den svenske overmakten ble for stor, og byen var snart i Karl 12.s hender. Nordmennene trakk seg inn på Fredriksten, som svenskene forgjeves prøvde å erobre. Det er denne hendelsen det siktes til 4. vers av Ja, vi elsker dette landet («ti vi heller landet brente, enn det kom til fall; husker bare hva som hendte ned på Fredrikshald!»).

I november 1718 kom kong Karl igjen og begynte en beleiring av festningen, hvor oberstløytnant Barthold Nicolai Landsberg var kommandant. Angrepet ble rettet mot nordøstfronten, og utefortet Gyldenløve ble stormet etter at det var skutt bresje i muren. Beleiringsarbeidene var nådd frem til cirka 170 meter fra hovedfestningen, da kongen om kvelden den 11. desember (etter gammel tidsregning 30. november), falt for en kule som trolig ble avfyrt fra festningen. Beleiringen ble hevet og svenskene forlot landet.

Hendelsen har vært kilde til en lang rekke konspirasjonsteorier og andre spekulasjoner, men det er fortsatt ikke alminnelig enighet om hvem som skjøt kongen. Kongens dødsfall på Fredriksten festning har fascinert leg og lærd i en årrekke og er myteomspunnet også i vår tid.

1800-tallet

Etter 1720 ble det ikke oppført mange nye verker, men de gamle ble utbedret og forsterket. Under krigen mot Sverige i 1808–1809 (del av Napoleonskrigene) unngikk festningen å bli angrepet, men i august 1814 beleiret svenskene den på ny (se krigen i 1814). Uten å være beseiret ble Fredriksten i samsvar med overenskomsten i Moss overlevert til de svenske tropper, som i mars 1815 igjen forlot området.

I 1826 herjet en brann både festningen og byen. Enkelte av festningens nåværende bygninger skriver seg derfor fra senere tid. I 1872 ble det bestemt at Fredriksten ikke skulle vedlikeholdes fortifikatorisk.

Unionsoppløsningen

Tilspissingen av unionsforholdet mellom Norge og Sverige førte til modernisering i årene før 1905. Festningen ble utstyrt med nytt og tidsmessig skyts, blant annet kanoner i panserkupler. Etter Karlstadforhandlingene i 1905 ble festningen imidlertid igjen nedlagt som krigsfestning og alt moderne skyts fjernet. Anlegget skulle fra da av bare bevares som et krigshistorisk minnesmerke, men festningen har likevel vært benyttet til for eksempel standkvarter for høyere kommandoer og sted for grunnleggende befalsutdannelse. I 1938 ble det reist et norsk-svensk fellesmonument til minne om Karl 12. og Fredrikstens forsvar.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Jacobsen, Frank Kiel: Fredriksten: festning med ærerik historie, 1988, isbn 82-02-11688-0, Finn boken
  • Munthe, C.O.: Frederikshalds og Frederiksstens Historie indtil 1720, 1906, Finn boken
  • Nagell, Olav Risøen: Fredriksten festning: kommandanter og historiske høydepunkter, 1997, Finn boken
  • Stangeland, Gro & Eva Valebrokk: Norges bedste værn og fæste: nasjonale festningsverk, 2001, 93–111, isbn 82-91370-35-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg