dialekter på Romerike

Artikkelstart

Romeriksmålet hører til «midtøstlandsk», sammen med ringeriksmålet og dialektene rundt indre Oslofjord. 1. persons pronomen er je. Nærheten til Oslo gjør at mange trekk i den gamle dialekten etter hvert forsvinner og blir erstattet av mer standardlike trekk.

Trekk som skiller fra opplandsk, er at målet mangler dativ, j-farget uttale av ll, nn, dd og omlyd i presens av sterke verb (kommer, graver mot kjæm(er), græv(er) i opplandsk). Også Hadeland mangler dativ og j-farget uttale.

Som sørøstlandsk har romeriksmålet v- i former som vit, vass. Trekk som faller sammen med opplandsk, er at a-klassen av svake verb har samme reduserte endingsvokal i infinitiv, fortid og perfektum partisipp (kaste, noe kasta i sør), og at bestemt form flertall av hankjønnsord ender på -a (hesta, gutta).

Adjektiv av typen grå, ny har holdt på norrøn -r: grår, nyr. Det er jamningsformer som vyku, veke, hoso, hose, og låvå/låva, love, og det er vokalåpning av a til æ og av o til ø eller å i former som skælle, ødd, årm, kørj. Diftonger er forenklet foran lang konsonant: grei – grett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg