Faktaboks

Også kjent som

Mossebyen

Innbyggertall
49400 (SSB, 2023)
Landareal
22,3 km²
Tettstedsnummer
0031 Moss
Moss (luftfoto)

Moss by fra luften, med Værlebukta og byens havneområde i forgrunnen, og til venstre kanalen som skiller Jeløya fra fastlandet. Bakenfor strekker Mossesundet seg nordover. Omtrent midt i bildet sees jernbanestasjonen, og bak boligbebyggelsen industriområdet med den rykende skorsteinen på treforedlingsfabrikken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.
Tettstedet Moss. Utstrekning 2018

Med utgangspunkt i den gamle bykjernen ved elva og sundet har Moss tettsted vokst vestover, nordover og sørover.

Moss er et tettsted i kommunene Moss og Vestby i Østfold og Akershus. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 22,3 km², og har 49 400 innbyggere (2023); 86,7 prosent i Moss, 13,3 prosent i Vestby.

Byen Moss er administrasjonssenter i Moss kommune. Moss er en tradisjonell industriby som også spiller en sentral rolle som fergehavn og som regionalt handelssenter.

Bybeskrivelse

Moss er Norges ellevte største by, en mellomstor by i norsk målestokk.

Tettstedet omfatter søndre del av Jeløya og områder på fastlandet, øst for Mossesundet. Det strekker seg utover kommunens grenser og inkluderer også tettbebyggelse nordover i Vestby kommune. Bysenteret Moss med fergehavn og handelssenter ligger ved Kanalen som forbinder Mossesundet med Værlebukta. Befolkningen er konsentrert til områdene like rundt bykjernen og på søndre del av Jeløya.

Befolkningen i Moss tettsted fordelte seg i 2019 med 32 218 innbyggere i daværende Moss kommune, 8716 i daværende Rygge kommune i sør, og 6201 i Vestby. 84 prosent av innbyggerne i Nye Moss kommune (Moss og Rygge) bor i kommunens del av tettstedet (2019).

Industrihistorie

Konventionsgaarden i Moss

Konvensjonsgarden eller Konvensjonsgården var den gamle administrasjonsbygningen til Moss Jernverk i Moss. I august 1814 ble Mossekonvensjonen (Konventionen til Moss) undertegnet i bygningen. Konvensjonen er en en fredsavtale som førte Norge inn i unionen med Sverige, samtidig som den grunnloven som ble vedtatt på Eidsvold tidligere samme år, ble ivaretatt. Bygningen huset senere administrasjonen til M. Peterson & Søn og eies i dag av Höegh Eiendom.

Mosseelva renner gjennom bysenteret og munner ut i Mossesundet. Mellom Nedre Vansjø og munningen danner elva Mossefossen. Moss vokste fram ved elvemunningen, hvor det var kverner og saltkokerier alt i middelalderen. Tradisjonelt har treforedling vært hjørnesteinsvirksomheten i byen helt frem til 2012.

Viktige industribransjer i dag er produksjon av gummi, plast og mineralske produkter og næringsmiddelindustri samt Felleskjøpet. Moss havn for lasteskip og ferger i Værlebukta er fra 1807. Med Moss stasjon på Østfoldbanen fra 1879, E6 og fergesamband over Oslofjorden er Moss i dag et moderne handelssenter.

Mossefossen
Mossefossen.

Mosseregionen

Tettstedet Moss har vokst langs jernbane, europavei og fjord, og samtidig som byen har vokst har en funksjonell og sammenhengende byregion utviklet seg. Byregionen omfatter de tre kommunene Moss, Råde og Våler. Mosseregionen har over 60 000 innbyggere. Samtidig har Mosseregionen blitt en del av Osloregionen på 1,6 millioner innbyggere som omfatter Stor-Oslo, Drammensregionen og Mosseregionen.

Osloregionen er den største av 16 regioner i Norge der en storby danner sentrum. Inndeling og formål med regionene i Norge er definert i Storbymeldingen fra 2002 til 2003. Storbyer i norsk forstand er landsdelssentrene Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand og Tromsø. Vel halvparten av Norges befolkning bor i disse seks storbyregionene, hvorav Osloregionen har 1,6 millioner innbyggere. Osloregionen er den raskest voksende regionen i Europa.

Kultur

Mossefossen ble tidligere nyttet til sagbruk og mølledrift. På nordsiden av Mossefossen ligger den gamle hovedbygningen på Moss Jernverk, Konventionsgården, der forhandlingene mellom Norge og Sverige, Mossekonvensjonen, fant sted i 1814.

Møllebyen ligger på sørsiden av fossen, der Central Pakkhus ligger med Moss bibliotek og kino. Moss by- og industrimuseum finnes i nabobygget.

Parkteatret er en funkisbygning fra 1939. Melløs stadion er en fotball- og friidrettsarena i tillegg til fire gressbaner og en kunstgressbane.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg