Rombeporfyrkonglomerat (rødbrun og knudrete bergart) og gul lav.

Gisle Paulsen. Begrenset gjenbruk

Missingskjæra.

Gisle Paulsen. Begrenset gjenbruk

Missinghavna.

Gisle Paulsen. Begrenset gjenbruk

Nødlykt for skipbrudne.

Gisle Paulsen. Begrenset gjenbruk

Overettmerker angir farled inn fra øst.

Gisle Paulsen. Begrenset gjenbruk

Missingene, øygruppe i Oslofjorden i Fredrikstad Kommune, Østfold, vest for Slevik. Missingene består av Nordre Missingen, Søndre Missingen med Ovnskjær og noen mindre holmer og skjær i sørøst, Missingskjæra (Storeskjær, Rundeskjær og Lave Skjæret) i sørøst og grunnen Tyta lengst i sør. Største øy er Søndre Missingen med 0,13 km2.

Berggrunnen på øyene består av rombeporfyrkonglomerat, en breksje av den sjeldne permiske eruptive bergarten rombeporfyr som trengte inn i sprekker som oppsto i jordskorpen da Oslofeltet sank inn. Grunnet mange jordskjelv i yttergrensen for den forkastningssonen som dannet seg langs Oslofjordens østbredd, ble rombeporfyren knust opp før den raste ned i forkastningen. Her har den i ettertid kittet seg sammen til et konglomerat. Fjelloverflaten er rødbrun og knudrete og over store deler dekket av gul lav. Missingene hører til en kjede av øyer med samme bergrunn og geologiske historie: Sletterøyene (Råde), Rauer (Fredrikstad) og Søsterøyene (Fredrikstad).

Søndre Missingen og Ovnskjær danner sammen med andre omkringliggende småskjær en flott naturhavn (Missingshavna) som er godt egnet til båtturisme og nødhavn. Innseiling fra øst etter overettmerker som angir trygg farled. Havnen er skjermet for alle vindretninger med unntak av vind rett fra øst (sjeldent). På Søndre Missingen er det satt opp en nødlykt for skipbrudne.

Opphavet til navnet er usikkert, men kan være knyttet til de store forekomstene av messinglav som gir øyene et gyllent skjær.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.