Brekke sluser.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Brekke kanal er en kanal med sluser i Halden kommune, Østfold, i Steinselva i Haldenvassdraget, mellom Aspern og Femsjøen. Den ble kanalisert i 1850-årene av Engebret Soot. Opprinnelig var fallene samlet i to sluseanlegg, ved henholdsvis Brekke (12 meter) og Krappeto (14 meter). Anlegget ble ødelagt i 1861 av flom og gjenoppbygget i 1873–1877.

I forbindelse med anlegget av Brekke kraftverk i 1924 ble sluseanlegget bygd om ved at høydeforskjellen mellom Aspern og Femsjøen ble samlet i bare ett sluseanlegg, ved Brekke. Anlegget fikk fire kammer og en samlet løftehøyde på 26,6 meter, noe som gjør det til Nord-Europas høyeste sammenhengende slusetrapp.

Brekke kraftverk har en maskininstallasjon på 8 MW og en midlere årsproduksjon på 31,4 GWh (2023); kraftverket nytter en fallhøyde på 26,6 meter, den samme som i sluseanlegget.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg