Iddefjorden

Ringsdalsfjorden (Iddefjorden) med den nye Svinesundsbrua som åpnet i 2005. Broen fører E 6 fra Norge (til høyre i bildet) til Sverige, og er her sett fra den gamle broen, som ligger noe lenger øst.

av . Begrenset gjenbruk

Iddefjorden, fjord i Halden kommune, Østfold. Fjorden, som danner grensen mot Sverige, heter på gamle kart Ringdalsfjorden ytterst (10 km) og Iddefjorden innerst (17 km). Den har sin munning øst for Hvalerøyene like utenfor tettstedet Sponviken. Ringdalsfjorden, den ytre og trangeste delen, skjærer seg mot østnordøst og er gravd ut av isen langs en oppsprekning i grunnfjellet på tvers av strøkretningen. Iddefjordens viktigste tilløp, Tista, fortsetter fra Halden i samme retning. Ved Halden bøyer fjorden mot sørøst og blir bredere, med dypere viker. Tilførsel av vann får den også fra Enningdalselva (se Enningdalsvassdraget), som har forbindelse med Norra Bullaren i Sverige. Norges viktigste veiforbindelse med utlandet, E 6, går over broen ved Svinesund til Sverige. Noen hundre meter lenger inn går den gamle Svinesundsbroen, som sto ferdig i 1946. Langs østbredden av fjordens indre del går Rv. 22 til grensen ved Holtet.

Fjorden har vært sterkt forurenset på grunn av utslipp fra treforedlingsindustrien og kloakk, særlig fra Halden, men etter nedleggelse av den mest forurensende fabrikken og bygging av renseanlegg, er forurensningen betraktelig redusert.

Kommentarer (2)

skrev Grethe Finnskog

Iddefjorden går fra Halden og sørover. Det er Ringdalsfjorden som går under Svinesundsbruene, fra Hvalerøyene inn til Halden.<br />Mvh Grethe Finnskog

svarte Elizabeth Arendt

HeiSåvidt jeg tolker artikkelen, står det riktig. Men det kan være på sin plass å skrive litt mer om Iddefjorden/Ringdalsfjorden, som på svensk heter Idefjorden hele veien. Det er uvanlig at en fjor har 2 navn på ulike strekninger. mvhElizabeth Arendt

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg