Iddefjorden

Ringsdalsfjorden (Iddefjorden) med den nye Svinesundsbrua som åpnet i 2005. Broen fører E 6 fra Norge (til høyre i bildet) til Sverige, og er her sett fra den gamle broen, som ligger noe lenger øst.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Iddefjorden er en fjord i Halden kommune, Viken fylke og har en samlet lengde på 27 km. Den danner i praktisk talt hele sin lengde grensen mot Sverige. Fjorden har sin munning øst for Hvalerøyene, like utenfor tettstedet Sponvika.

I sin ytre og trangeste del (rundt 10 km lang), som kalles Ringdalsfjorden, skjærer fjorden seg inn i grunnfjellet i berggrunnen i retningen østnordøst; her er den gravd ut av isen langs en oppsprekning i grunnfjellet på tvers av strøkretningen som her går sørsørøst. Indre del av Iddefjorden, innenfor bysenteret i Halden (rundt 17 km lang), følger derimot strøkretningen i berggrunnen mot sørsørøst helt til fjordbotnen. Sammenlignet med Ringdalsfjorden er indre del av Iddefjorden bredere og har dypere viker på begge sider.

Iddefjordens viktigste tilløp, Tista, munner ut i Iddefjorden i bysenteret i Halden. Elvas løp fra Femsjøen til fjorden følger samme oppsprekningen i grunnfjellet som Ringdalsfjorden utenfor (se Haldenvassdraget); denne retningen har vassdraget helt opp til Aspern. I Iddefjorden munner også Enningdalselva (se Enningdalsvassdraget). Dette vassdraget har sine øverste kilder i Norge og løper på en lang strekning i Sverige for så å komme tilbake til Norge og munne ut i botnen av Iddefjorden.

Norges viktigste veiforbindelse med utlandet, E6, går i bro over Iddefjorden (Ringdalsfjorden) ved Svinesund. Den nye broen over Svinesund ble åpnet i 2005. Noen hundre meter lenger inne går den gamle Svinesundsbroen, som sto ferdig i 1946, og like ved den gamle broen ligger det gamle fergestedet med den staselige bygningen fra 1723 som huset både fergemann og post- og tollvirksomheten på grensen. Langs østbredden av fjordens indre del går Fv.220 til grensen ved Holtet.

Iddefjorden har vært sterkt forurenset på grunn av utslipp fra treforedlingsindustri og kloakk, særlig fra Halden, men etter nedleggelse av den mest forurensende fabrikken og bygging av renseanlegg, er forurensningen betraktelig redusert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Grethe Finnskog

Iddefjorden går fra Halden og sørover. Det er Ringdalsfjorden som går under Svinesundsbruene, fra Hvalerøyene inn til Halden.<br />Mvh Grethe Finnskog

svarte Elizabeth Arendt

HeiSåvidt jeg tolker artikkelen, står det riktig. Men det kan være på sin plass å skrive litt mer om Iddefjorden/Ringdalsfjorden, som på svensk heter Idefjorden hele veien. Det er uvanlig at en fjor har 2 navn på ulike strekninger. mvhElizabeth Arendt

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg