Berg - tidligere kommune

Berg er en tidligere kommune som utgjør nordre del av den nåværende Halden kommune. Berg ble opprettet i 1837 i forbindelse med innføringen av det kommunale selvstyret. Fra kommunen ble det i 1909, 1936 og 1950 overført mindre områder til Halden. I 1967 ble Berg kommune, som da var 253 km2 og hadde 9673 innbyggere og Idd (383 km2 og 7213 innbyggere), slått sammen med Halden.

E6 og Østfoldbanen går gjennom Berg. Berg stasjon, som ble nedlagt for passasjertrafikk i 1983, og som nå benyttes nå som godsterminal ligger vest for bysenteret i Halden. I 2010 åpnet Norges største og mest moderne fengsel, Halden fengsel, som ligger i Torpum-området vest i den tidligere kommunen, ved avkjøring fra E6 ved Svinesundsparken.

Ved E6 like ved Skjeberg ligger Jellhaugen, en av Nordens største gravhauger, antagelig fra rundt år 750. Flere gravhauger også på Raet, som går sørøst-nordvest gjennom Berg. Nord for Raet er det mest skog, mens det er betydelige jordbruksarealer i sørvest.

I kirkelig sammenheng utgjør den tidligere kommunen Berg tre sogn, Berg, Rokke og Asak. På Raet ligger Rokke kirke og Berg kirke, begge steinkirker fra middelalderen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg