Tunøya er en innlandsøy i Sarpsborg kommune, Østfold, i Glommas nedre løp. Øya ligger mellom elvas hovedløp forbi Sarpefossen i øst og sør, det vestre løpet gjennom Mingevannet/Ågårdselva i nordvest og Visterflo, som forbinder Ågårdselva med hovedløpet, i sørvest. Tunøya har et areal på 82 km2 og 35 658 innbyggere (2021). Tunøya var kjerneområdet for Tune kommune, som i 1992 ble slått sammen med Sarpsborg. Kommunesenteret var Grålum.

Sarpsborgs sentrale strøk ligger sørøst på Tunøya, mellom Glengshølen og E6 og med størstedelen av Borregaards fabrikkområder langs Glomma i sør. Et markert landskapstrekk på Tunøya er Østfoldraet som går tvers over øya fra nordvest til sørøst og demmer opp blant annet Vestvannet, Tunevannet og Glengshølen. Sarpsborgs bysenter ligger på raet, og det meste av jordbruksarealet og det bymessig bebygde området for øvrig ligger på og utenfor raet. Den nordlige, for en stor del ubebygde delen av Tunøya danner et kupert skogsterreng med Buråsen som høyeste punkt på 182 meter over havet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg