Borgarsyssel Museum

Artikkelstart

Sarpsborg , er siden 2009 en del av Østfoldmuseene . Museet, som er et frilandsmuseum, ligger i nærheten av Sarpsfossen . På området er ruiner av en av Sarpsborgs middelalderkirker, Nikolaskirken fra ca. 1115, utgravd ved byens 900-årsjubileum 1916. Omkring ruinene ble anlagt en park. I forbindelse med denne ble museet etablert i 1921. Da ble sorenskrivergården Snekkenes fra Rakkestad flyttet hit. Store utvidelser fant sted i 1930 og 1939.

Til museet er flyttet hus fra Østfolds bygder samt et gammelt gjestgiveri fra Sarpsborg. En murt arbeiderbrakke, St. Olavs Vold, ble bygd på området på midten av 1800-tallet med opprinnelig 20 leiligheter, hvorav én er bevart. Bygningen, som ble innlemmet i museet i 1956, rommer også et arbeidermuseum og en bygningshistorisk utstilling.

I 1951 ble et administrasjons- og magasinbygg innviet med bl.a. en oldsaksamling og en egen bysamling for Sarpsborg. Her finnes også Østfold-galleriet med bl.a. en samling høysetetavler, samt Sørnes-uret, et unikt astronomisk ur.

Borgarsyssel Museum er sentralarkiv for Østfold, og her finnes lokalhistorisk materiale i original, kopi eller på mikrofilm. Museet har et eget restaureringsverksted.

Relevante lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg