Follo er den sørligste av de tre naturlige, geografiske regionene i Akershus fylke.

Follo ligger på østsiden av Oslofjorden mellom Oslo og Østfold. Regionen omfatter kommunene Oppegård, Ski, Nesodden, Frogn, Vestby, Ås og Enebakk.

Administrativt utgjør Follo to tingrettsdistrikter, Ytre Follo (Nesodden, Frogn, Ås og Vestby) og Indre Follo (Oppegård, Ski, Enebakk), ett politidistrikt som i tillegg til Follo politistasjonsdistrikt også består av Indre Østfold politistasjonsdistrikt, som omfatter de tilstøtende østfoldkommunene Askim, Eidsberg, Trøgstad, Skiptvet, Spydeberg og Hobøl.

Kirkelig er Follo delt inn i to prosti, Søndre Follo prosti (Nesodden, Frogn, Ås og Vestby) og Nordre Follo prosti (Oppegård, Ski og Enebakk) som i inndeling svarer til de to tingrettsdistriktene. Prostiene har et samlet flateinnhold på 819 km2 og et folketall på 135 956 (2015).

Det meste av Follo har jevnt småknauset grunnfjell i det sørøstnorske grunnfjellsområde som skråner bratt ned mot Oslofjorden. Høyeste partier finnes i nordøst med Vardåsen i Enebakk på 374 moh. Her er store skogstrekninger som danner de søndre deler av Østmarka.

Lenger sør og langs Øyeren er større sammenhengende arealer med løsavsetninger og flatere landskap. En morene gjennom Frogn–Ås–Ski ble dannet i slutten av siste istid ved en stans i isens tilbaketrekning. Særlig i områdene sør for morenen er det betydelige løsavsetninger og god dyrkingsjord.

Follo har de siste tyve år hatt sterk befolkningsvekst. I tiåret 1994–2004 var veksten 1,3 % gjennomsnittlig per år. I dag er det 135 956 innbyggere (1. januar 2015).

Etter oppkomsten og stagnasjonen av småbyene Son, Drøbak, Hølen og Hvitsten langs kysten, er bosetningen i nyere tid særlig konsentrert til områdene nær jernbanen. Bosetningen utgjør en sammenhengende bebyggelse fra Oslo gjennom Oppegård sørover til Langhus i Ski, og lenger sør langs jernbanen ligger de enkeltstående tettstedene Ski, Ås og Vestby. Ellers er nye boligområder kommet til i områder med gode veiforbindelser til Oslo. I en noe spesiell kommunikasjonsmessig stilling står Nesodden med båtforbindelse til Oslo.

Follo Folkehøgskole ligger i Vestby.

E 18 og E 6 går sørover fra Oslo mot Sverige. E 18 går østover over Ørje, mens E 6 går sørover over Svinesund. Oslofjordtunnelen forbinder Follo med Røyken, Hurum og Drammen på vestsiden av Oslofjorden.

Østfoldbanen går sørover fra Oslo. Fra 2021 kommer også Follobanen på 22 kilometer som går i jernbanetunnel på 19,5 kilometer.

Follo består av førsteleddet Fold eller Foldin som i norrønt bare kjennes som navn på Oslofjorden. Fold betyr 'slette' eller 'flate', brukt om fjorden sannsynligvis 'den brede, åpne (fjorden)'. Sisteleddet er norrønt lo, 'slette ved vann'. Se ellers Østfold og Vestfold.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.