Follo

Drøbak sett fra fyrtårnet.

Frogn kommune.
Lisens: CC BY 2.0
Luftfoto med oversikt over tettstedet Vestby i Vestby kommune. Nederst i bildet er Vestbybrua og europavei 6, til venstre Vestby storsenter.
Vestby tettsted

Artikkelstart

Follo er en region i Viken fylke på østsiden av Oslofjorden mellom Oslo og det tidligere Østfold. Regionen omfatter kommunene Nordre Follo, Nesodden, Frogn, Vestby, Ås og Enebakk. Folloregionen er en del av Osloregionen.

Faktaboks

Etymologi

slette ved vann

Offentlige etater

Administrativt utgjør Follo to tingrettsdistrikter; Ytre Follo (Nesodden, Frogn, Ås og Vestby) og Indre Follo (Nordre Follo, Enebakk). Follo politidistrikt består i tillegg til Follo politistasjonsdistrikt også av Indre Østfold politistasjonsdistrikt, som omfatter de tilstøtende kommunene Indre Østfold og Skiptvet.

Kirkelig er Follo delt inn i to prosti; Søndre Follo prosti (Nesodden, Frogn, Ås og Vestby) og Nordre Follo prosti (Nordre Follo og Enebakk) som i inndeling svarer til de to tingrettsdistriktene. Prostiene har et samlet areal på 819 kvadratkilometer og et folketall på 135 956 (2015).

Natur

Det meste av Follo har jevnt småknauset grunnfjell i det sørøstnorske grunnfjellsområde som skråner bratt ned mot Oslofjorden. Høyeste partier finnes i nordøst med Vardåsen i Enebakk på 374 meter over havet. Her er store skogstrekninger som danner de søndre delene av Østmarka.

Lenger sør og langs Øyeren er større sammenhengende arealer med løsavsetninger og flatere landskap. En morene gjennom Frogn–Ås–Ski ble dannet i slutten av siste istid ved en stans i isens tilbaketrekning. Særlig i områdene sør for morenen er det betydelige løsavsetninger og god dyrkingsjord.

Bosetning

Follo har de siste tjue årene hatt sterk befolkningsvekst. I tiåret 1994–2004 var veksten 1,3 prosent gjennomsnittlig per år. I dag er det 135 956 innbyggere (2015).

Etter oppkomsten og stagnasjonen av småbyene Son, Drøbak, Hølen og Hvitsten langs kysten, er bosetningen i nyere tid særlig konsentrert til områdene nær jernbanen. Bosetningen utgjør en sammenhengende bebyggelse fra Oslo gjennom Oppegård sørover til Langhus i Ski, og lenger sør langs jernbanen ligger de enkeltstående tettstedene Ski, Ås og Vestby. Ellers er nye boligområder kommet til i områder med gode veiforbindelser til Oslo. I en noe spesiell kommunikasjonsmessig stilling står Nesodden med båtforbindelse til Oslo.

Follo Folkehøgskole ligger i Vestby.

Samferdsel

E18 og E6 går sørover fra Oslo mot Sverige. E18 går østover over Ørje, mens E6 går sørover over Svinesund. Oslofjordtunnelen forbinder Follo med Røyken, Hurum og Drammen på vestsiden av Oslofjorden.

Østfoldbanen går sørover fra Oslo. Fra 2021 kommer også Follobanen på 22 kilometer som går i en 19,5 kilometer lang jernbanetunnel.

Navn

Follo består av førsteleddet Fold eller Foldin som i norrønt bare kjennes som navn på Oslofjorden. Fold betyr «slette» eller «flate», brukt om fjorden sannsynligvis «den brede, åpne (fjorden)». Sisteleddet er norrønt lo, «slette ved vann». Se ellers Østfold og Vestfold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg