Sarpsborg, norsk industriselskap grunnlagt 1918, sammensluttet med Orkla Industrier 1986 til Orkla Borregaard, som 1991 igjen fusjonerte med Nora Industrier til Orkla ASA, hvor Borregaard er kjemidelen. Borregaards produksjon er delt i hovedområdene spesialkjemi (Borregaard ChemCell og Borregaard LignoTech) og finkjemi (Borregaard Synthesis). Omsetning ca. 3,99mrd. kr med rundt 719 ansatte (2013). Administrerende direktør, Per A. Sørlie.

ChemCell er europaledende innen produksjon av spesialcellulose til kjemiske formål, bl.a. fortykningsmidler i næringsmidler, lim og maling, legemidler, tekstiler som kunstsilke; også etanol og gjær fra tømmer. Produksjon i Sarpsborg og Sveits (Solothurn). LignoTech er verdensledende innen produksjon av binde- og dispergeringsmidler basert på lignin i treet, bl.a. til betong, tekstilfargestoff, keramikk, plantevernmidler, oljeboreslam og kraftfôr. Produksjon i Sarpsborg og ytterligere ti land. Synthesis produserer finkjemikalier til farmasøytisk industri, næringsmidler, agrokjemi m.m., bl.a. vanillin og difenoler. Produksjon i Norge, Italia, Kina og USA. Borregaard produserer også olje, fett og proteiner til næringsmiddel- og fõrindustrien gjennom Denofa i Fredrikstad. Borregaard Vafos i Kragerø (grunnlagt 1890 som Vafos Bruk) og Borregaard Hellefoss i Hokksund (grunnlagt 1895) ble overtatt av Borregaard 1983 og produserer henholdsvis tremasse til emballasjeindustri og bokpapir. Orkla Exolon i Orkanger (grunnlagt 1962) produserer silisiumkarbid og eies av Borregaard og amerikanske Washington Mills.

Det britiske selskapet The Kellner-Partington Paper Pulp Co. kjøpte 1889 Borregaard gods med rett til halvparten av vannkraften i Norges vannrikeste foss, Sarpsfossen. Under ledelse av ingeniør Oscar Pedersen ble det oppført en sulfittcellulosefabrikk, en sulfittpapirfabrikk og en kraftstasjon, og det ble innkjøpt skog for å sikre tilgangen på tømmer.

I Norge vokste det frem et ønske om å kjøpe hjem Borregaard, noe som lot seg realisere med pengerikeligheten under den første verdenskrig. Advokat Hjalmar Wessel ledet transaksjonen, og Aktieselskapet Borregaard ble stiftet 1918. Det nye selskapet overtok 90 % av aksjene i det britiske, deriblant dets virksomhet og eiendeler i Østerrike og Sverige, som senere ble solgt. Wessel ledet Borregaard til sin død 1933, og etterfølgeren Arne Meidell var generaldirektør til 1960. I hans tid ble virksomheten utvidet til også å omfatte tekstilindustri med basis i rayon, samt en betydelig kjemisk industri, til dels med basis i sulfittsprit. Borregaard overtok 1959 De-No-Fa og Lilleborg fra Unilever; samme år også gruveselskapet Folldal Verk.

Rein Henriksen var generaldirektør 1960–78. 1975 ble næringsmiddelselskapet Stabburet overtatt, 1977 Emil Moestue A/S (med datterselskapet Buskerud Papirfabrikk) og 1984 Sætre Kjeksfabrik. 1986 gikk Borregaard sammen med Orkla Industrier til det senere Orkla. Ble sammen med flere kjente, norske merkevarer, som Stabburet, Sætre og Lilleborg, underlagt morselskapet Orkla, Emil Moestue ble solgt 1990. 1996 ble De-No-Fa utskilt fra Lilleborg og underlagt Borregaard som et eget forretningsområde for tilsetningsstoffer. 2002 overtok Borregaard det sveitsiske treforedlingsselskapet Atizholz.

18.oktober 2012 ble Borregaard skilt ut av Orkla og notert på Oslo Børs.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.