Hunn er et gravfelt i Fredrikstad kommune, Østfold, ca. 6 km øst for bysenteret. Det er et stort og godt bevart gravfelt med mer enn 100 hauger, røyser og steinringer i skogen øst for Hunn-gårdene.

Her var tidligere gjort tilfeldige funn, og i 1950–1953 foretok Universitetets oldsaksamling en systematisk utgravning av en rekke fortidsminner. Foruten til dels rike gravfunn fra eldre romertid til vikingtid kom man over boplass- og åkerrester fra yngre steinalder eller bronsealder. Samtidig ble det også foretatt en undersøkelse av bygdeborgen på Ravneberget, nord for gravplassen. Også i 1970-årene er det gravd på Hunn, og den eldste gravhaugen har vist seg å være fra bronsealderen.

Navnet Hunn er liksom det tilsvarende i Hunndalen, egentlig et elvenavn; etter språkforsker Sophus Bugge kan det høre sammen med et gammelt verb som svarer til gotisk hinþan, 'fange', og sikte til fiskefangst.

  • Anfinset, Nils, Lene Melheim og Christopher Prescott: Hunnundersøkelsen: Landskap, kosmologi, riter & metallurgi
  • Anfinset, Nils: Midtfeltet på Hunn: Impulser og kulturkontakt?
  • Resi, Heid Gjøstein: Gravplassen Hunn i Østfold, 1986, isbn 82-7181-052-9, Finn boken
  • Skre, Dagfinn: En støpeplass fra bronsealderen. I Østmo, Einar (red.): Fra Østfolds oldtid. Foredrag ved 25-årsjubileet for Universitets arkeologiske stasjon Isegran. Universitetets Oldsaksamling Skrifter 21, s. 125-142. Oslo

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.