Hunn

Hunn gravfelt

Artikkelstart

Hunn er et gravfelt i Fredrikstad kommune, Østfold, ca. 6 km øst for bysenteret. Det er et stort og godt bevart gravfelt med mer enn 100 hauger, røyser og steinringer i skogen øst for Hunn-gårdene.

Her var tidligere gjort tilfeldige funn, og i 1950–1953 foretok Universitetets oldsaksamling en systematisk utgravning av en rekke fortidsminner. Foruten til dels rike gravfunn fra eldre romertid til vikingtid kom man over boplass- og åkerrester fra yngre steinalder eller bronsealder. Samtidig ble det også foretatt en undersøkelse av bygdeborgen på Ravneberget, nord for gravplassen. Også i 1970-årene er det gravd på Hunn, og den eldste gravhaugen har vist seg å være fra bronsealderen.

Navnet Hunn er liksom det tilsvarende i Hunndalen, egentlig et elvenavn; etter språkforsker Sophus Bugge kan det høre sammen med et gammelt verb som svarer til gotisk hinþan, 'fange', og sikte til fiskefangst.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Anfinset, Nils, Lene Melheim og Christopher Prescott: Hunnundersøkelsen: Landskap, kosmologi, riter & metallurgi
  • Anfinset, Nils: Midtfeltet på Hunn: Impulser og kulturkontakt?
  • Resi, Heid Gjøstein: Gravplassen Hunn i Østfold, 1986, isbn 82-7181-052-9, Finn boken
  • Skre, Dagfinn: En støpeplass fra bronsealderen. I Østmo, Einar (red.): Fra Østfolds oldtid. Foredrag ved 25-årsjubileet for Universitets arkeologiske stasjon Isegran. Universitetets Oldsaksamling Skrifter 21, s. 125-142. Oslo

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg