Parti fra Gamlebyen.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Gamlebyen i Fredrikstad, øst for Glomma, er bevart som en 1600-talls festningsby etter planer av den nederlandske ingeniøroffiseren Willem Coucheron. Festningsbyen ligger inntil Glomma og er omgitt av voller og med en stjerneformet vollgrav utenfor. Arbeidene med den startet på begynnelsen av 1660-tallet, men likevel har en maktet å bevare både den opprinnelige byplanen og bebyggelsens karakter. Fortsatt er en del av den opprinnelige bygningsmassen bevart, og det som er gått tapt, for eksempel ved brann, er gjenoppført i harmoni med det bestående.

I Gamlebyen er det fortsatt stor militær virksomhet. I tillegg er det innslag av blant annet verksteder for kunstnere, butikker, kafeer og restauranter, og dessuten adskillig boligbebyggelse. Innenfor vollgraven bor det 307 innbyggere (2023).

Gamlebyen ligger sentralt i bydelen Østsiden, som er navnet på Fredrikstad øst for Glomma etter byens grenser før sammenslutningen med Glemmen i 1964, det vil si mellom Sellebakk i nord og Øra i sør. Slik avgrenset har Østsiden 7491 innbyggere (2023).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Erlend Hammer

Hei! Jeg har ikke skrevet denne, tror jeg. Artikkelen kan vel med fordel utvides, men jeg vet ikke hvem som ev. skal gjøre det?
Mvh. Erlend, fagansvarlig for norske festninger og militæranlegg

svarte Mari Paus

Hei! Takk for innspillet. Artikkelen er oppdatert, og forfatteren skal være korrekt nå. Vennlig hilsen Mari

skrev Geir Thorsnæs

En eventuell utvidelse av artikkel bør etter mitt syn være om Gamlebyens militærhistoriske betydning. Dette bør være en med fagkompentanse på dette området.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg