Bajkal, innsjø i Russland, i det sørøstlige Sibir.

Største ferskvannssjø i Eurasia og verdens dypeste innsjø; 31 500 km2, 455 moh. Største målte dyp 1680 meter (tidligere målt til 1620 meter). Sjøen er beregnet å inneholde 1/5 av verdens forsyning av ferskvann, 4/5 av det tidligere Sovjetunionens ferskvann.

Bajkal har 336 tilløp, de største er SelengaØvre Angara, Turka og Snezjnaja; avløp er Angara. Tilfrosset januar–april. 27 øyer.

Bajkal er kjent for sin sjeldne ferskvannsfauna og -flora hvor en stor andel av artene er stedegne. Mest kjent er bajkalselen som ikke finnes noe annet sted. Av de 1500 akvatiske organismene er 80 % stedegne. Men ikke alle dyregruppene har like stor andel stedegne arter. Av de 40 fiskeartene er halvparten stedegne (UNESCO).

Bajkal er sterkt truet av forurensning fra treforedlingsindustrien, men rensetiltak er i gang.

Nasjonalpark rundt sjøen. Bajkal står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

30. juli 2015 skrev Einar Gustafsson

Hei.
I artikkelen står det at 75 % av alle arter er endemiske. Er dette en andel av alle plante- og dyrearter i Bajkalsjøen? Har dere en kilde på dette? Og hva er andelen endemiske arter, inndelt etter planter og dyr hver for seg?
På norsk wikipedia står det at 93 % av alle dyrearter her er endemiske, mens det står mer enn 80 % av alle dyrearter på engelsk wikipedia.
For å skape enda mer forvirring står følgende på UNESCOs sider: "Baikal is one of the most biodiverse lakes on Earth, with 1,340 species of animal (745 endemic) and 570 species of plant (150 endemic)."
Disse tallene avviker jo fullstendig fra alle tallene som brukes både her og på wikipedia. Hva er korrekt?

28. april 2016 svarte Kjell-Olav Hovde

Hei. Jeg ble gjort oppmerksom på spørsmålet ditt nå. Her kommer et litt sent svar. Hvor mange arter kommer litt an på hvilke organismer du tar med. Det ble laget en rapport da Bajkal ble nominert til verdensarvlisten i 1996. Her står blant annet UNESCO-tallene du nevner, og da ender man opp med at halvparten er stedegne. Om du tar utgangspunkt i de akvatiske artene, så er 80% stedegne. Tar du utgangspunkt i fiskene så er halvparten stedegne. Men det kan jo også ha skjedd endringer siden den gang. Vi skal være obs og få inn nyere tall når vi finner en nyere rapport som ikke bare viser til de gamle tallene. Hilsen Kjell-Olav i redaksjonen.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.