osp

Osp. Tre, blad og frukt.

av . Begrenset gjenbruk
Osp på Søndre Sandøy, Hvaler.
av . CC BY NC SA 3.0

Osp er en treart i vierfamilien som også kalles asp. Osper er 5–20 meter høye trær med et vidt forgrenet rotsystem som setter mange rotskudd. Stammen er slank, barken lys olivengrønn og bladene runde. Bladstilken er lang og flattrykt, så bladene skjelver straks det begynner å blåse. Hannrakler sitter på ett tre, hunnrakler på et annet. Ofte er alle trærne i en ospelund av samme kjønn.

Faktaboks

Også kjent som

asp, Populus tremula

Osp er utbredt over hele Europa og Nord-Asia. I Norge er den vanlig i hele landet, på fjellet opp til 1200 moh. Sammen med bjørk var den blant de første treartene som kom inn i landet etter istiden.

Bruk av veden

Ospeveden er lys, nesten hvit, og uten kjerneved. Densiteten ved 15 prosent fuktighet er ca. 0,49 g/cm3. Den er lett og relativt løs, men seig og oftest temmelig rettfibrig. Osp har vært brukt til bygningsvirke, særlig som tømmer, men også til utvendig kledning og til innvendig panel. Den er holdbar når den er tørr, og hevdes å øke i hardhet med tiden. Ellers er den ansett som ganske motstandsdyktig mot insekter, også husbukk.

Den mest kjente anvendelsen er til fyrstikker, fordi osp brenner rolig og uten etterglød. Andre anvendelser er til finér, tresko, treull, modellbygging og til kjemisk og mekanisk masse. Særlig velegnet er den til innredninger i badstuer, fordi den er lett og ikke inneholder harpiks.

Folketro

I eldre tider tok man varsel for høyavlingen av bladverket på ospetreet. Var det sparsomt med løv, ville det bli godt år; var løvet tett og stort, kunne man vente dårlig avling.

Det finnes mange sagn om grunnen til at ospebladene aldri er stille. Noen forteller at jomfru Maria søkte ly under en osp en gang det regnet, men ospen klarte ikke å holde bladene i ro, og det dryppet på henne. Til straff skulle den aldri få holde bladene stille. I andre legender fortelles det at Kristi kors var laget av osp.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg