Matriarkat er en samfunns- eller familieform hvor slektskap, arv og så videre følger morslinjen, hvor kvinnene har (den politiske) makten, og hvor farskapet ikke har noen sosial funksjon; kvinnestyre, morsherredømme, morsrett.

Faktaboks

Uttale
matriarkˈat

I 1800-tallets kulturfilosofi betegnet matriarkat den laveste og tidligste form for familieliv, der det på grunn av promiskuitet ikke var mulig å avgjøre hvem som var et barns far. Slekten ble derfor regnet gjennom moren, og familien bestod av mor og barn. En annen definisjon av matriarkat var en samfunns- eller familieform der slektskap, arv osv. fulgte morslinjen, der all politisk makt var på kvinnenes hender og der farskapet ikke hadde noen sosial funksjon. Man antok at denne formen for matriarkat fantes i mange stammesamfunn.

Senere er teorien om matriarkat mer og mer blitt sett på som ren spekulasjon. Det samfunn som kanskje har ligget nærmest matriarkat, er irokesersamfunnet.

Matriarkat forveksles ofte med matrilineær avstamning, der avstamning og arvegang følger morslinjen, men der det like fullt er menn som har rettigheter og politisk makt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg