Hjortefamilien, pattedyrfamilie i ordenen partåede klovdyr. De er drøvtyggere, og familiens viktigste kjennetegn er gevir dannet av bensubstans. Gevir finnes som regel bare hos hanndyret. De felles og fornyes årlig, og antall forgreninger øker ofte med årene.

Hjortedyrene varierer sterkt i størrelse. De minste har ikke større skulderhøyde enn 38 cm med vekt på 8 kg hos sørlig pudu, Pudu pudu.Størst er elg, Alces alces,med en skulderhøyde på 230 cm og en vekt på opptil 800 kg. I mange tilfeller skiller ungens hårkledning og farge seg fra de voksnes, bl.a. har kalvene av mange hjortearter en spettet eller stripet hårkledning den første tiden etter fødselen.

Mange østlige hjortearter har hvite eller lyse flekker på mørk bunn, slik som f.eks. svinehjort, Axis porcinus,og sikahjort, Cervus nippon,på Taiwan og i Japan. Sikahjorten er flekket om sommeren og ensfarget om vinteren. Med unntak av elg, rein og wapitihjort er de amerikanske hjortedyrene temmelig forskjellige fra europeiske og asiatiske. Det finnes mange arter. Blant dem kan man nevne hvithalehjort, Odocoileus virginianus,mulhjort eller svarthalehjort, Odocoileus hemionus.I Sør-Amerika finnes bl.a. sumphjort, Blastocerus dichotomus,pampashjort, Ozotoceros bezoarticus,og spydhjorter, slekten Mazama.Spydhjortene har et enkelt og spydformet gevir.

Hjorteartene har tilpasset seg svært forskjellige omgivelser. Reinen, Rangifer tarandus,er karakteristisk for den nordlige halvkules store, åpne høyfjellstrakter, hvor den lever både over og i nærheten av skoggrensen. Elgen holder til i myrlendte skoger i det nordlige Europa, Asia og Amerika. Det vekslende gress- og skoglandet har sine typiske mindre hjortearter, som rådyret, Capreolus capreolus,i Europa og Nord-Asia. I bergfulle skogtrakter i Europa og Asia holder hjorten, Cervus elaphus,til. I Nord-Amerikas fjellskoger lever den store wapitihjorten, Cervus elaphus canadensis.Av asiatiske hjorter kan nevnes den indiske barasingaen, Cervus duvauceli,den sørøst-asiatiske sambaren, Cervus unicolor,aksishjorten, Axis axisi India og Sri Lanka, og rusahjort, Cervus timorensis,på de indonesiske øyene.

Hjorter er innført til Australia, og finnes dermed i alle verdensdeler. I Afrika finnes de imidlertid ikke sør for Sahara, men i de fleste deler av den gamle og den nye verden, også på de mest isolerte asiatiske øyene, er hjortedyrene utbredt.

Hjortedyrene har stor tilpasningsevne, og arter som blir overført til fjerne deler av verden, kan trives godt på sine nye oppholdssteder. Norsk rein lever bl.a. på Sør-Georgia. Sikahjorten er nå også et vanlig parkdyr i Europa. Sambaren skal trives godt på New Zealand. Hjort, som er innført fra England, blir større og kraftigere på New Zealand enn i hjemlandet.

Det eneste hjortedyr som er blitt temmet og holdt som husdyr av mennesker er reinen, men flere arter har vært og er gjenstand for oppdrett.

Hjortefamilien omfatter 17 slekter med til sammen 41 arter. Av disse finnes 5 i Norge: elg, hjort, rein, rådyr og dåhjort.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.