De baltiske landene
De baltiske landene
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Baltikum er en betegnelse brukt om de tidligere baltiske provinser. Senere er det blitt brukt som fellesbetegnelse for de baltiske statene Estland, Latvia og Litauen.

Faktaboks

Uttale
bˈaltikum
Etymologi
sammenheng med ‘belte’.

Geografi

De baltiske statene ligger ved Østersjøen. Estland er det nordligste av de baltiske landene og Litauen det sørligste landet. Latvia ligger mellom Estland og Litauen. Nord for Estland er Finskebukta. Estland har grenser til Latvia og Russland, Latvia har grenser til Estland, Litauen, Russland og Belarus, mens Litauen har grenser til Latvia, Russland ved eksklaven Kaliningrad og Polen. I areal er Estland det minste landet. Litauen er litt større enn Latvia.

Befolkning

Estland er det baltiske landet som har færrest innbyggere med cirka 1,3 millioner, mens Litauen med cirka 2,9 millioner har flest innbyggere. Latvia har cirka 1,9 millioner innbyggere. I Estland og Latvia er cirka en fjerdedel av befolkningen russere. I Litauen er andelen polakker (6,6 prosent) høyere enn andelen russere (5,8 prosent).

Samtidshistorikk

Etter Sovjetunionens sammenbrudd erklærte de tre baltiske stater uavhengighet i 1991. Landene har vært medlemmer av Østersjøstatenes Råd siden organisasjonen ble etablert i 1992. De ble medlemmer av NATO og EU i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg