ikter

Ikter. Den digene ikten Schistosoma naematobium, hann og hunn, ca. 4 ganger forstørret.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Ikter, Trematoda, utgjør en klasse av flatormer. De har en løvbladlignende form, er noen millimeter eller centimeter lange, og kan gi sykdom hos både mennesker og dyr. Livssyklusen er som regel komplisert, med larvestadier i en eller flere mellomverter.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Trematoda

De voksne iktene er endoparasitter (innvendige parasitter) hos en rekke arter av virveldyr, og fester seg i tarmer, blodårer, lunger og andre indre organer.

Viktige ikter

De iktene som er viktigst for mennesker, hører til slekten Schistosoma, og forårsaker schistosomiasis (bilharziose). Schistosomiasis er en utbredt sykdom i Afrika, og finnes også i områder av Asia og i Brasil.

En form for schistosomiasis, cercaridermatitt, ofte benevnt svømmekløe, finnes også i Norge. Svømmekløe opptrer etter bading i en rekke innsjøer, og skyldes de små larvene (cercariene) av ikter som trenger gjennom huden. Dette er arter av ikter som normalt lever i fugler. De kan ikke overleve i mennesker, men larvene dør og kan føre til allergiske reaksjoner under huden. Larver som gir svømmekløe forekommer blant annet i vann i Osloområdet.

Når det gjelder andre ikter, inndeler man dem ofte etter deres viktigste målorgan.

  • Leverikter: Fasciola hepatica, Clonorchis sinensis, Opisthorchis felineus, Opisthorchis viverrini
  • Lungeikter: Paragonimus westermani
  • Tarmikter: Fasciolepsis busci, Heterophyes heterophyes, Metagonimus yokogawai

Noen av disse iktene forårsaker store sykdomsproblemer, og for eksempel i Øst-Asia er millioner av mennesker infisert med den kinesiske leverikten.

Til Norge kommer hvert år noen pasienter som har pådratt seg infeksjon med schistosomer, mens man sjelden ser pasienter med andre iktesykdommer.

Diagnostikk

Iktesykdommer diagnostiseres vanligvis ved at man påviser egg produsert av iktene.

Behandling

Det finnes gode medisiner mot de fleste ikter, men i endemiske områder er reinfeksjon et problem, og skal man få bukt med problemene, må mer langvarige og omfattende tiltak til.

Bygning

I bygning står iktene nær de frittlevende flimmerormene, men skiller seg fra dem ved at de fullt utviklede dyrene mangler flimmerhår. Iktene er utstyrt med sugeskåler, ofte supplert med kitinkroker, som de fester seg til vertsdyret. Munnåpningen sitter forrest på dyret eller på buksiden og er ofte omgitt av en sugeskål. Dessuten har iktene en sugeskål som sitter på buksiden bak munnen. De fleste ikter er hermafroditter.

Iktene skiller seg fra haptormark (klasse Monogenea), som er utvendige snyltere på sine vertsdyr. Haptormark har flere sugeskåler og kroker på bakre delen av kroppen, ofte ordnet i en krans.

Systematikk

Ikter eller trematoder, Trematoda, deles i to underklasser. Aspidogastrea holder seg vanligvis til ett vertsdyr, og har direkte utvikling på bløtdyr, men noen har også fisk og skilpadder som mellomvert. Hos dem er hele kroppens underside omdannet til kraftige sugeskåler.

Underklasse digene ikter (Digenea) er den største og viktigste. Det finnes ca. 8000 arter på verdenbasis og ca. 70 arter i Norge. Artene innen Digenea har veksling mellom en hermafrodittisk generasjon og en eller flere hunnlige generasjoner, hvor eggene utvikler seg uten befruktning (partenogenetisk). Digene ikter kan ha fra en til fire forskjellige mellomverter, hvorav den første oftest er en snegl. Forekommer i alle virveldyr og alle organsystemer. Digeneahar altså generasjonsveksling.

Utviklingen omfatter flere forskjellige larvestadier. Fra eggene utvikles en miracidium, som senere omdannes til en sporocyste. Den gir opphav til redialarver, som igjen utvikles til cercarier. Cercarier har hale, svømmer fritt omkring, og kan trenge gjennom huden til vertsdyr.

Generasjonsvekslingen er kanskje best utredet hos leverikter. En slekt av digene ikter, Schistosoma, som forårsaker bilharzia, omfatter blant annet noen av menneskenes farligste snyltere og er særkjønnet. Se schistosomiasis.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Hågvar, E. B. (2010). Det zoologiske mangfold. 3. utgave. 384 sider. Universitetsforlaget, Oslo.
  • Lokki, J. (red.) (2003). Dyr i Verdens natur. Virvelløse dyr. 309 sider, Bertmark Norge.
  • Pechenik, J. A. (2015). Biology of the invertebrates. 6th edition. 606 sider. McGraw-Hill Education.

Faktaboks

ikter
Trematoda
Artsdatabanken-ID
564
GBIF-ID
345

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg