bukkeblad

Menyanthes trifoliata
Bukkeblad er en sumpplante som vokser langs kanten av næringsfattige myrtjern. Her ses de karakteristiske trekopla bladene.
Menyanthes trifoliata

Artikkelstart

Bukkeblad er en urt som er den eneste arten i Norge i bukkebladfamilien. Denne arten er lett gjenkjennelig på de trekopla bladene og de hvite, femflika blomstene med skjegghår på kronflikene. Bukkeblad vokser i myr og vannkanter og er vanlig i hele landet.

Faktaboks

Etymologi
Av gresk menanthos, et gammelt navn på en vannplante, trolig Nymphoides peltata. Dette navnet er avleda av menyos, liten og anthos, blomst. trifoliata fra latin for tre (små-)blad.
Vitenskapelig navn
Menyanthes trifoliata
Beskrevet av
Carl von Linné

Beskrivelse

Menyanthes trifoliata

Bukkebladplante med blomster som har kort griffel og lange pollenbærere. På blomsten midt i bildet er arret på den korte griffelen synlig mellom de lange pollenbærerne. Mariager Fjord, Danmark

Bukkeblad er en urt med kraftig, grønn jordstengel som det vokser trekopla, ganske store blader fra. Jordstengelen kan ofte vokse uti vann. Klasene med blomster finnes i enden av lange stengler. Det er oftest mellom ti og tjue blomster.

Blomstene er klart hvite på innsida og rosa på utsida av krona. Blomsterkrona er radiærsymmetrisk og helkrona, men den er så djupt flika at det kan se ut som det er fem frie kronblader. Særegent for bukkeblad er de lange hvite hårene på innsida av krona. Begerbladene er også sammenvoks, men djupt femflika.

Bukkeblads blomster er heterostyle, det vil si at det finnes to typer individer som enten produserer lange grifler og korte pollenbærere eller omvendt. Heterostyli reduserer sjansen for sjølbefruktning ved nabopollinering – at pollinatorens besøk til flere blomster på samme plante gir befruktning. Frukten er kapsler med mange frø.

Utbredelse

Menyanthes trifoliata

Bukkebladblomst med lang griffel og korte pollenbærere. Det treflika arret synes i toppen av den lange griffelen i midten av blomsten. De korte pollenbærerne med brunlilla pollenknapper synes på nivået under.

utbredelse av bukkeblad
Naturlig utbredelse av bukkeblad (Menyanthes trifoliata). Basert på data fra Den internasjonale naturvernunionen (IUCN Red List, versjon 3, 2017).
utbredelse av bukkeblad

Bukkeblad finnes på myr og i kanten av vann og bekker. Arten er ikke næringskrevende. Bukkeblad er vanlig i hele landet til opp mot snaufjellet. Verdensutbredelsen er tempererte områder på den nordlige halvkula.

Reproduksjon

Bukkeblad er insektpollinert og har nektar som belønning for pollinatorer. Arten anses å være helt avhengig av insektbesøk for fruktsetting. Det er rapportert flere typer insekter som besøkere til bukkeblad, som humler og bier, sommerfugler og biller. På grunn av heterostylien er sjølbefruktning lite sannsynlig.

Undersøkelser har vist at hårene på kronbladene hindrer eller hemmer mindre insekter som små fluer og maur fra å nå tak i nektaren. Disse insektene vil kunne være nektartjuver, det vil si at de vil spise nektar uten å kunne bidra med pollinering.

Kulturhistorie

I Nord-Skandinavia er bladene og jordstenglene et viktig tilskudd til reinbeitet. Bukkeblad har også vært brukt til mat for mennesker i nødstider. Røttene ble da tørket og malt til mel som ble blandet i brødmelet for å drøye dette.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bukkeblad
Menyanthes trifoliata
Artsdatabanken-ID
100969
GBIF-ID
5341511

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg