Skrantesjuke er en prionsykdom. Sykdommen forekommer hos hjortedyr, og er 100 % dødelig.

Overføring av smitte kan skje ved direkte kontakt mellom syke og friske hjortedyr. Det kan også skje indirekte ved at friske dyr kommer i kontakt med smittestoffet i miljøet, som på beite, eller gjennom infisert kadaver. Smitte til mennesker er ikke rapportert.

Diagnosen stilles ved påvisning av prionprotein i hjerneprøver fra døde dyr. De mest fremtredende symptomene er vekttap og endret oppførsel. Etter hvert utvikler syke dyr økende nevrologiske tegn og symptomer, og etter å ha vært syke i en periode fra noen uker til flere måneder, dør dyrene.

Sykdommen har vært kjent hos ulike hjortedyr i Nord-Amerika siden 1967. Fram til 2016 er sykdommen rapportert  i ti stater i USA og i to provinser i Canada. Sykdommen er også påvist i Sør-Korea etter import av livdyr fra Canada.

De første tilfellene av skrantesjuke i Europa er påvist i Norge i 2016, da sykdommen ble påvist hos tre villrein og hos to elger.

Forekomsten av prionproteinet hos norsk hjortevilt er så langt i stor grad ukjent. Men Mattilsynet har gjennom Veterinærinstituttet satt i gang omfattende overvåkning for å kartlegge forekomsten. Jegere fra utvalgte områder skal levere hoder fra felte elg, hjort og villrein til undersøkelse. I hele landet skal hjortevilt som dør utenom jakt, testes for skrantesjuke, og i tillegg vil det bli tatt prøver fra oppdrettshjort og tamrein

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.