Skrantesjuke er en prionsykdom. Sykdommen forekommer hos hjortedyr, og er 100 % dødelig.

Overføring av smitte kan skje ved direkte kontakt mellom syke og friske hjortedyr. Det kan også skje indirekte ved at friske dyr kommer i kontakt med smittestoffet i miljøet, som på beite, eller gjennom infisert kadaver. Smitte til mennesker er ikke rapportert.

Diagnosen stilles ved påvisning av prionprotein i hjerneprøver fra døde dyr. De mest fremtredende symptomene er vekttap og endret oppførsel. Etter hvert utvikler syke dyr økende nevrologiske tegn og symptomer, og etter å ha vært syke i en periode fra noen uker til flere måneder, dør dyrene.

Sykdommen har vært kjent hos ulike hjortedyr i Nord-Amerika siden 1967. Fram til 2016 er sykdommen rapportert  i ti stater i USA og i to provinser i Canada. Sykdommen er også påvist i Sør-Korea etter import av livdyr fra Canada.

De første tilfellene av skrantesjuke i Europa er påvist i Norge i 2016, da sykdommen ble påvist hos tre villrein og hos to elger.

Forekomsten av prionproteinet hos norsk hjortevilt er så langt i stor grad ukjent. Men Mattilsynet har gjennom Veterinærinstituttet satt i gang omfattende overvåkning for å kartlegge forekomsten. Jegere fra utvalgte områder skal levere hoder fra felte elg, hjort og villrein til undersøkelse. I hele landet skal hjortevilt som dør utenom jakt, testes for skrantesjuke, og i tillegg vil det bli tatt prøver fra oppdrettshjort og tamrein

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.