pigmenter (zoologi)

Artikkelstart

Naturlige pigmenter, biokromer, har stor utbredelse i dyreriket. Pigment i hud, i blod, i eggeplomme og i sommerfuglvinger hører til hver sin av fire grupper fargestoffer som omfatter de fleste pigmenter i dyreriket.

Faktaboks

Etymologi
av latin

Det mørke pigmentet i huden (melanin) dannes i pigmentceller (melanocytter) i overhudens basallag. Hos mange dyrearter (fisk, frosk, kameleon) ligger pigmentet i spesielle celler (kromatoforer) som kan utvide seg og trekke seg sammen så huden forandrer farge, oftest i samsvar med omgivelsene.

Det gule pigmentet i nebb og legger hos mange fugler blir ikke dannet i organismen, men er karotenoider som opptas i blodet og (fordi de er fettløselige) blir avleiret der det finnes fett (høns på pigmentfri kost legger egg med fargeløs plomme). Blodfargestoffet bidrar lite til pigmentering av huden, og hos mennesket bare under sykelige forhold (for eksempel bloduttredelse). Den gule hudfargen ved gulsott skyldes et fargestoff som normalt finnes i gallen og er dannet av blodfargestoffet. Ved visse sykdommer (B-avitaminose, binyresykdom) forekommer sterke pigmentavleiringer i huden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg