latinske navn - biologi

Latinske navn, også kalt binomial nomenklatur, er et to-navnsystem på planter og dyr der det navnet på hver art består av to ledd: først slektsnavnet (med stor forbokstav), dernest artsnavnet. Mennesket tilhører for eksempel arten sapiens i slekten Homo, og dette skrives Homo sapiens.

Faktaboks

også kjent som:

binær nomenklatur, binomial nomenklatur

Navnsystemet ble innført av Carl von Linné. Tidligere latinske artsnavn som ikke lenger er gyldige for arten kalles synonymer.

Eksempler

Hvorfor bytter arter latinske navn?

Alle arter har kun ett korrekt latinsk navn innen den binære nomenklaturen. Likevel skjer det at arter endrer sitt latinske navn. Det er i hovedsak to grunner til dette.

Det er et mål at den systematiske inndelingen av artsmangfoldet på jorda skal reflektere livets evolusjon på jorda. Forskning gjør at vi stadig får en bedre innsikt i slektskapsforholdet mellom arter. Denne innsikten kan påvirke navngivningen av allerede beskrevne arter.

Hvis det for eksempel viser seg at en art med et gitt slektsnavn er nærmere evolusjonært beslektet med arter tilhørende en annen slekt, fører dette ofte til et bytte i det latinske slektsnavnet.

Det hender også at en slekt splittes opp i to eller flere slekter. Da må nye slektsnavn gis til de artene som skal klassifiseres i nye slekter.

Det er heller ikke uvanlig at man finner ut at en og samme art er beskrevet mer enn en gang. Da er det vanlig at det latinske navnet gitt i den første beskrivelsen av arten blir det offisielle navnet, uansett om arten har blitt kalt noe annet i lang tid.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg