Latinske navn, egentlig vitenskapelige navn, er vitenskapelige navn på planter, dyr, sopp og andre organismer, til forskjell fra populærnavn. Systemet tar utgangspunkt i arter. For eksempel er Tussilago farfara det latinske navnet på arten vi kjenner under populærnavn som hestehov og leirfivel. En art skal altså ha ett latinsk navn, men kan være kjent under flere populærnavn.

Faktaboks

Også kjent som

vitenskapelig navn, binær nomenklatur, binomial nomenklatur

På samme måte som hestehoven har andre arter et latinsk artsnavn bestående av to ledd. Først kommer slektsnavnet (med stor forbokstav, som Tussilago), deretter artsnavnet (eller epitetet), dette skal alltid ha liten forbokstav (som farfara). Siden et latinsk artsnavn har to ledd kalles systemet også binær nomenklatur. Etter disse to navnene kommer navnet til den som beskrev arten. I tilfellet Tussilago farfara L. er navnet forkortet L. for Linné. Dette navnet kaller vi forfatternavn eller autornavn. Alle forfattere av plantenavn har en standardisert form som er registrert i databasen International Plant Names Index (IPNI).

Systemet ble innført av Carl von Linné. Tidligere latinske artsnavn som ikke lenger er gyldige for arten kalles synonymer.

Eksempler på latinske navn og tilhørende populærnavn

Hvorfor bytter arter latinske navn?

Alle arter har kun ett korrekt latinsk navn. Likevel skjer det at arter endrer sitt latinske navn. Det er fordi forskning gjør at vi stadig får bedre innsikt i slektskapet mellom arter. Da blir det av og til behov for å endre latinske navn. Typiske eksempler:

  • Det er ikke uvanlig at man finner ut at en og samme art er beskrevet mer enn en gang. Da er det vanlig at det latinske navnet gitt i den første beskrivelsen av arten blir det offisielle navnet, uansett om arten har blitt kalt noe annet i lang tid.
  • Hvis det viser seg at en art med et gitt slektsnavn er nærmere evolusjonært beslektet med arter tilhørende en annen slekt, fører dette ofte til et bytte i det latinske slektsnavnet. For eksempel ble en snegle beskrevet i 1957 under navnet Abra cadabra. I 1995 ble den flyttet til slekten Theora, så navnet ble Theora cadabra. Til slutt fant forskere ut at sneglene hørte til en annen art som hadde fått navn tidligere, og ble da innlemmet under navnet Theora mesopotamica. Nye snegler kan da heller ikke få navnet Abra cadabra.
  • Det hender også at en slekt splittes opp i to eller flere slekter. Da må nye slektsnavn gis til de artene som skal klassifiseres i nye slekter.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg