Samir Geagea

Faktaboks

Samir Geagea
Født
25. oktober 1952, Barkah, Libanon

Artikkelstart

Samir Geagea er en libanesisk militsleder og politiker. Han er leder av partiet Lebanese Forces (LF).

Geagea studerte medisin ved American University of Beirut og St. Joseph-universitetet, men avbrøt studiene da den libanesiske borgerkrigen brøt ut i 1975. Han gikk da inn i Kataeb-militsen, ledet av Bashir Gemayel, og deltok i en rekke harde kamper nord i landet og i Shouf-fjellene, herunder mot syriske styrker.

Etter intern maktkamp ble Geagea leder for falangist-militsen Lebanese Forces (LF). Han satt samtidig i ledelsen for Kataeb.

I 1994 ble Geagea stilt for retten, anklaget for blant annet attentatet på tidligere statsminister Rashid Karami i 1987 og et mislykket attentatforsøk på forsvarsminister Michel Murr i 1991. Geagea nektet straffeskyld, men ble dømt til fire dødsdommer, omgjort til fire livstidsdommer. Etter å ha sonet 11 år i enecelle, ble han satt fri etter at dommen ble opphevet under sederrevolusjonen i 2005. Parlamentet ga ham deretter amnesti.

Han ble siden en av lederskikkelsene i 14. mars-koalisjonen, sammen med Saad Hariri og Amin Gemayel. Geagea ble i 2012 forsøkt drept i et attentatforsøk.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg