Odd Bull

Faktaboks

Født
28. juni 1907
Død
8. september 1991
Fødested
Kristiania
Dødssted
Oslo
Odd Bull 1965 av /Oslo Museum. CC BY SA 3.0

Odd Bull var en norsk offiser som var en sentral skikkelse i Little Norway i Canada under andre verdenskrig og senere i oppbyggingen av Luftforsvaret.

Bakgrunn

Bull starte sin militære utdanning ved 4. divisjon og var premierløytnant fra 1926. Han tok Den militære høyskole og begynte deretter å studere ved Universitetet i Oslo. Bull startet ved Hærens Flyveskole i 1929, fikk fast ansettelse i Hærens Infanteriregiment nummer 9 neste år, og tjenestegjorde i en rekke stillinger på 1930-tallet. Blant annet var han på studiereiser i flere land, og hospiterte faktisk i tyske Luftwaffe i 1937.

Andre verdenskrig

Ved krigens utbrudd var Bull stabsoffiser i Hærens Flyvåpen. Han ble beodret til England for å starte arbeidet med å bygge opp norske jagerflyavdelinger der.

I 1940 ble han leirkommandant og sjef for øvelsesavdelingen Little Norway i Canada, senere sjef for jagerflyskvadronene 331 og 332 i Storbritannia.

Karriere etter krigen

Først i 1944 ble Luftforsvaret en egen gren av Forsvaret. Bull var sentral i å bygge denne opp etter krigen, noe som var en stor jobb. Det fantes en kjerne av flyvere med erfaring fra andre verdenskrig, men apparatet rundt måtte etableres. Bull tjenestegjorde på flere nivå, regionalt og i Luftforsvarets Overkommando. Fra 1960 til 1964 var han sjef for Luftforsvaret.

Bull tjenestegjorde også utenlands, blant annet som leder for United Nations Truce Supervision Organization (UNTSO), FNs observatørkorps i Midtøsten, frem til 1970.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg