Faktaboks

Dwight David Eisenhower
Dwight David «Ike» Eisenhower
Uttale
ˈaizənhauə
Født
14. oktober 1890, Denison, Texas, USA
Død
28. mars 1969, Washington, D.C., USA
Dwight D. Eisenhower
Av /NTB scanpix.
Dwight David Eisenhower

Dwight Eisenhower fotografert i Paris i 1951.

Av /Store norske leksikon ※.

Dwight David Eisenhower var en amerikansk offiser og politiker. Han var USAs 34. president og satt som president i to perioder; fra 1953 til 1957 og fra 1957 til 1961.

Yrkesmilitær fra 1915, eksamen fra West Point. Generalmajor i generalstaben fra 1941, generalløytnant fra 1942, general fra 1943.

Eisenhower ble i juni 1942 sjef for de amerikanske landstridskrefter i Europa, ledet samme høst den allierte invasjonen i Nord-Afrika og inntok Sicilia og deler av Sør-Italia i 1943 sammen med britiske styrker.

I 1943 ble han utnevnt til sjef for den allierte invasjonsstyrken som juni 1944 landet i Normandie; sjef for de allierte styrker i vest til Nazi-Tysklands sammenbrudd i 1945. Generalstabssjef i Washington DC i perioden 1945–1948. I 1950–1952 var han sjef for NATOs militære styrker i Europa.

Eisenhowers styrke som militær sjef var hans diplomatiske evner og hans planleggingsegenskaper. Han klarte å dempe nasjonale motsetninger. Hans krigsinnsats og likefremhet gjorde ham ytterst populær, og både det demokratiske og det republikanske parti ønsket seg ham som medlem og kandidat til politiske toppverv. Kort før presidentvalget i 1952 ble hans republikanske sympatier kjent. I juni samme år tok han avskjed fra NATO-stillingen, og samme sommer ble han nominert som republikanernes presidentkandidat (med Richard Nixon som visepresident-kandidat).

President

Eisenhower seiret over demokratenes presidentkandidat Adlai Stevenson ved valgene i 1952 og 1956. I 1961 trakk han seg ut av politikken.

Som republikaner stod Eisenhower for en utskiftning av RooseveltTrumans demokratiske regime i perioden 1933–1953, men hans militære karriere under andre verdenskrig skyldtes til dels støtte fra president Roosevelt, og Eisenhower selv stod frem som de moderates representant innen det republikanske parti i 1952; Nixon ble nominert som talsmann for høyrefløyen. Eisenhower ble derfor i realiteten valgt, ikke så mye for å sette en strek over den reformpolitikk som demokratene i foregående år hadde fremmet, men mer for å administrere den på moderat vis. Mange demokrater stemte da også på ham.

Eisenhowers politikk var forsiktig innenriks, selv om han i økende grad så seg nødt til å sette makt bak Høyesteretts avgjørelse av 1954 om likhet for den svarte minoritet i USA med hensyn til skolegang (jfr. Little Rock-saken 1957).

Utenrikspolitikk

Mahendra og Eisenhower
Dwight D. Eisenhower (sittende til venstre) har besøk av den nepalske kongen Mahendra (sittende til høyre), 28. april 1960. Samme år gjennomførte Mahendra et kupp i Nepal og innførte et absolutt monarki som skulle vare i 30 år.
Av /NTB Scanpix.

I utenrikspolitikken kom Eisenhower til å fjerne seg fra høyrefløyen i det republikanske parti ved å gå inn for en normalisering av forholdet til Sovjetunionen. Hans løfte om å gjøre slutt på Koreakrigen, som trolig bidrog til valgseieren i 1952, var et utslag av dette.

Mer åpenbart kom normaliseringen til uttrykk gjennom Eisenhowers toppkonferanse med Khrustsjov, Bulganin og andre i 1955 (Genèvekonferansen) og offentliggjørelsen av de hemmelige Jalta-dokumentene samme år. På den annen side ble Eisenhowers utenriksminister John Foster Dulles kjent som en uforsonlig talsmann for «den frie verden», og i 1957 gav Kongressen presidenten, på hans egen anmodning, fullmakt til å gi militær støtte til «forsvar mot kommunistisk aggresjon» til de land i Midtøsten som bad om det (Eisenhower-doktrinen).

Eisenhower utgav sine memoarer i 1961 og 1965, og har også utgitt Crusade in Europe (1948).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Ambrose, Stephen E.: Eisenhower, 1983-84, 2 b., New York : Simon and Schuster
  • D'Este, Carlo: Eisenhower : a soldier's life, 2002, London : Weidenfeld & Nicolson

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg