Høykommissær er en embetstittel som er blitt brukt av forskjellige stater og av internasjonale organisasjoner. Landene i Samveldet (Commonwealth-landene) er gjensidig representert hos hverandre ved høykommissærer som svarer til diplomatiske representanter og har rang som ambassadører. Storbritannia, USA og Frankrike har også hatt høykommissær som øverste administratorer i en del mandatområder.

Faktaboks

Uttale
hˈøykommissˈær
Etymologi
engelsk High Commissioner, fransk Haut-Commissaire, egentlig ‘innehaver av et høyt oppdrag’

Folkeforbundet hadde en høykommissær for flyktninger. Fra 1951 har FN hatt en tilsvarende stilling: FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Thorvald Stoltenberg hadde denne stillingen fra januar til november 1990. Fra 1994 har FN også hatt en høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR). OSSE har siden 1994 hatt en stilling som høykommissær for nasjonale minoriteter (HCNM). Knut Vollebæk hadde denne stillingen fra 2007 til 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg