Faktaboks

Tripoli
Tripolis Trâblous Tarabulus al-Sham
Etymologi

Arabisk: طرابلس (ṭrāblus), av gammelgresk Tripolis, "tre byer".

Uttale
trˈipoli

Tripoli er Libanons nest største by og ligger ved Middelhavskysten, 70 kilometer nord for Beirut. Tripoli har 264 900 libanesiske innbyggere, i tillegg til 65 500 registrerte syriske flyktninger (2014). De fleste av innbyggerne er sunnimuslimer, i tillegg til cirka 10 prosent kristne og en liten alawittisk minoritet konsentrert rundt en høyde sentralt i byen.

Tripoli er en viktig havneby og et kommersielt og industrielt senter, med vekt på oljeraffinering og -distribusjon. Områder i og rundt byen er også populære mål for badeturisme. En tidligere rask økonomisk utvikling og utbygging ble likevel hemmet da Beirut ble hovedstad i Republikken Libanon, og ytterligere som en følge av borgerkrigen i Libanon i 1975–1990.

Historikk

Det finnes rester etter bosetninger tilbake til tidlig steinalder, og mellom 700 og 300 fvt. ble Tripoli, under navnet Athar, sentrum i det fønikiske handelsforbund. Etter de arabiske erobringene i 646, under omayyadene, ble Tripoli havneby for Damaskus og et viktig handelssentrum for hele Middelhavet. Deretter var byen hovedstad i korsfarerstaten Grevskapet Tripoli i 1109–1289, og ble i 1516 provinshovedstad i Det osmanske riket og fungerte som havn for Aleppo.

På grunn av den sunnimuslimske majoriteten var Tripoli et senter for motstand mot den kristendominerte og høyreorienterte sentralregjeringen i 1958 og i 1975–1976, under de første årene av borgerkrigen. I 1982–1983 var Tripoli midlertidig hovedsete for Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) og ble deretter okkupert av syriske styrker i 1985. Av politiske grunner er forholdet mellom sunnimuslimske islamister og alawitter i Tripoli spent, og det har vært gjentatte voldelige sammenstøt mellom gruppene helt siden utbruddet av borgerkrigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg