Yasir Arafat var en palestinsk frigjøringsleder, politiker og de facto statssjef (president) for de selvstyrte palestinske områdene fra 1999 til sin død i 2004.

Arafat var ifølge de fleste offisielle kilder født i Jerusalem; det er også hevdet at han i virkeligheten var født i Egypt og brukte sin offisielle fødeby som ledd i kampen for å oppnå sine politiske mål. Arafaet ble utdannet ved universitetet i Kairo, og kom der tidlig med i aktivistiske studentorganisasjoner. I 1952–56 ledet Arafat den palestinske studentorganisasjon i Egypt, og var da med på opprettelsen av organisasjonen al-Fatah. Han bodde i Kuwait 1957–65, da han ble formann for Den palestinske frigjøringsorganisasjonen (PLO) og øverste leder for dens militære styrker. Fra 1969 var han organisasjonens generalsekretær.

I 1988 ledet Arafat møtet i Det palestinske nasjonalrådet – et parlament i eksil – som proklamerte opprettelsen av staten PalestinaVestbredden og i Gaza. Arafat var etter 1993 en aktiv medspiller i fredsprosessen i Midtøsten og en av hovedarkitektene bak PLOs anerkjenning av Israel i 1993. Han fikk Nobels fredspris i 1994 sammen med Shimon Peres og Yitzhak Rabin. Ved de første valg i de palestinske selvstyreområdene ble han valgt til president for disses øverste råd med overveldende flertall. Arafat var palestinernes president fra 1996 til sin død på et fransk militærsykehus i 2004.

Til tross for sviktende helse og sterk intern kritikk beholdt Arafat sin posisjon som palestinernes ubestridte leder helt frem til sin død, og han hadde også stor tillit internasjonalt. Etter at volden eskalerte på nytt i Israel og Palestina fra 2001, holdt israelerne Arafat personlig ansvarlig for de mange selvmordsbombene som har rammet Israel. Han ble i praksis sittende i husarrest i Ramallah. I 2002 ødela israelerne hele hans hovedkvarter og forlangte hans avgang.

Da Arafat døde i 2004 tok Mahmoud Abbas over hans posisjon som president for de palestinske selvstyremyndigheter, for partiet Fatah og for PLO.

Etter hans død, som følge av et uforklarlig sykdomsbilde, ble det stilt spørsmål ved om han kunne ha vært forgiftet. De første prøvene, tatt fra personlige eiendeler, påviste høyere forekomster av polonium enn normalt. I 2012 ble graven hans i Ramallah åpnet for at det skulle tas mer omfattende prøver. I november 2013 ble det kjent at resultater fra undersøkelsene ved et laboratorium i Sveits bekreftet mistanken. Det ble påvist unormalt høye forekomster av polonium, og det ble ansett som forholdsvis sannsynlig at Arafat hadde blitt forgiftet. Franske og russiske forskere konkluderte derimot måneden etter at han døde av naturlige årsaker.

  • Abrams, I.: The Nobel Peace Prize [...], centennial ed., 2001, Finn boken
  • Hart, A.: A.: en politisk biografi, 1994, isbn 82-03-20060-5, Finn boken
  • Walker, T. & A. Gowers: A.: the biography, rev. ed., 2003

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.