Faktaboks

Rafael Nadal
Rafael Nadal Parera, Rafa
Født
3. juni 1986, Manacor, Mallorca, Spania

Rafael Nadal er en spansk tennisspiller som er en av tidenes beste. Han har vært i verdenstoppen siden 2005, og er usedvanlig god på grusunderlag.

Nadal har flere ganger vært rangert som nummer én i verden og har i alt 22 seiere i grand slam-turneringer. I tillegg har han vunnet OL-gull i single (2008) og double (2016). Til forskjell fra de fleste andre tennisspillere er han venstrehendt.

Bakgrunn

nadal løper på rødgrus med tennisracket i handa.
Rafael Nadal blir kalt «The King of Clay» (Gruskongen) og regnes som den beste grusspilleren gjennom tidene.

Rafael Nadal vokste opp på øya Mallorca i Spania. Spansk tennis er bygget rundt spill på grus (clay på engelsk) som underlag, fordi klimaet tillater spill utendørs hele året, og grus er da det mest hensiktsmessige. På 1970-tallet ble det etablert mer enn 1000 tennisklubber i landet, og alle klubbene valgte å ha grusbaner. Spanske spillere behersker derfor dette underlaget bedre enn de fleste andre spillere i verden. Dette gjaldt også i høyeste grad Rafael Nadal, som utviklet sin helt spesielle og unike teknikk på grus, med enorm kraft og spinn i slagene.

Som ung var Nadal et stort talent i både fotball og tennis, men valgte å satse på tennis. Han ble trent av sin onkel Toni Nadal fra ung alder og helt til 2017. Nadal ble profesjonell tennisspiller i 2001 da han var 15 år gammel. Året etter ble han kåret til «Årets unge spiller» av ATP.

Karriere

Gruskongen

Rafael Nadal fikk sitt definitive gjennombrudd da han vant French Open i 2005. French Open er en grand slam-turnering som går på grus, og Nadal har siden hatt et helt spesielt forhold til denne turneringen. Med 14 seiere er han spilleren med flest singleseiere i turneringen gjennom tidene – noe som i tennishistorien fremstår som en spesiell bragd. I 2021 ble det oppført en statue av ham utenfor Roland Garros-anlegget i Paris der turneringen spilles. Om lag to tredeler av Nadals nesten 100 turneringsseiere har han vunnet på grusunderlag, og dette har gitt ham klengenavnet King of Clay («Gruskongen»).

Tidenes finale

Foto av Rafael Nadal
Rafael Nadal ligger jublende på gresset i tussmørket etter å ha slått Roger Federer i Wimbledon-finalen i 2008.
Foto av Rafael Nadal
Av /Reuters/NTB.

Nadal har ikke vært like fremtredende i Wimbledon-turneringen som spilles på gress. Han har vunnet turneringen to ganger; i 2008 og 2010.

Den første seieren hans kom imidlertid på uforglemmelig vis. Nadal hadde nådd finalen i Wimbledon i både 2006 og 2007, men tapt begge ganger mot Roger Federer, som var en spesialist på gress og Nadals store rival. Federer hadde fem strake Wimbledon-triumfer før finalen i 2008, og ville med seier bli den første i historien til å vinne seks ganger på rad. Nadal hadde på sin side vunnet en knusende seier over Federer i finalen i French Open i forkant av Wimbledon.

Nadal var på offensiven og ledet 2–0 i sett da kampen, som hadde startet senere på grunn av regn, ble avbrutt av mer regn. Spillet ble gjenopptatt etter 1 time og 20 minutter. Federer kjempet seg tilbake i en svært jevn kamp, som bød på minneverdige prestasjoner fra begge spillere. Det var blitt mørkt da Nadal – etter 4 timer og 48 minutters spill – til slutt gikk seirende ut med game-sifrene 9–7 i femte og siste sett. Kampen blir av mange regnet som tidenes beste tennisfinale.

De tre store

Foto av Federer, Djokovic og NAdal
Herretennisens tre store: fra venstre Roger Federer, Novak Djokovic og Rafael Nadal.
Foto av Federer, Djokovic og NAdal
AP/NTB.

Mens det i mange år var Roger Federer som var Nadals fremste rival, har etter hvert serberen Novak Djokovic overtatt denne rollen. De tre spillerne er alle blant tidenes beste og blir ofte omtalt som «De tre store». De har fulgt hverandre tett i antall grand slam-seiere gjennom flere sesonger. Lenge var Federer den førende, men han stoppet på 20 seiere da han la opp i 2022. Nadal vant både Australian Open og French Open i 2022 og gikk med det opp i 22 grand slam-seiere. Djokovics triumfer de siste årene har imidlertid brakt ham opp i 23 seiere.

Meritter i grand slam

Nadal har totalt vunnet 22 grand slam-titler fordelt på de fire turneringene:

Meritter i OL

Nadal ble olympisk mester i single under sommer-OL i Beijing i 2008 og vant OL-gull i double sammen med Marc López i Rio de Janeiro i 2016.

Davis Cup

Nadal har også vunnet Davis Cup med Spania fem ganger (2004, 2008, 2009, 2011, 2019).

Utmerkelser

Nadal har fått flere priser på Laureus World Sports Awards: Årets gjennombrudd (2006), Årets mannlige utøver (2011, 2021) og Årets comeback (2014).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Svein Askheim

I billedteksten her og i artikkelen French Open er ikke antall seiere oppdatert.

skrev Åsmund Gram Dokka

Takk, Svein. det er fjernet fra billedteksten. Ikke nødvendig at det er med der.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg