Fra byen Agios Nikolaos som ligger ved nordkysten av østlige Kreta.

iStockphoto/dpiphoto. Begrenset gjenbruk

Kreta, største øy i Hellas, mellom Egeerhavet og det østlige Middelhavet; 8261 km2 med ca. 600 000 innb. (2001). Hovedby: Iraklio (Heráklion).

Kreta er fra vest til øst 250 km lang og opptil 56 km bred. Geologisk utgjør øya en fortsettelse av det greske foldesystemet og består for det meste av tertiære kalksteinsfjell i strøkretningen øst–vest. Langsetter øya går en fjellrygg, som midt på øya, i Ida (Idhi Óros), når opp til 2454 moh. Kretas klippekyst er i nord innskåret av en rekke viker, som gir gode havner, bl.a. Sudabukta øst for Khania.

Kreta har typisk middelhavsklima med 6–7 måneder tørke om sommeren. I Iraklio på nordkysten er middeltemperaturen i de kaldeste månedene (januar og februar) 12 °C, i varmeste måned (juli) 27 °C. Årlig nedbørmengde er ca. 490 mm.

Skogen er for det meste borte, men vegetasjonen og floraen er rik og variert, med et stort innslag av endemiske (stedegne) arter. De vanligste vegetasjonstypene er halvørken, garrigue og maquis. Pattedyrfaunaen omfatter omkring 25 arter, bl.a. sørhare, villkatt, grevling, steinmår og snømus. En spissmus, en piggmus og en underart av villgeit er endemiske for øya. Gemse og mange rovfugler forekommer i fjellene, bl.a. lammegribb, gåsegribb, kongeørn, haukørn og vandrefalk. Karakteristiske fugler i lavlandet er turteldue, bieter, middelhavssteinskvett og mange sangere, bl.a. svarthodesanger. I farvannet sør for Kreta finnes mange hvaler, bl.a. delfin, stripedelfin og tumler samt flere arter havskilpadde.

Befolkningen er nå rent gresk etter at de muslimske tyrkerne i 1920-årene ble utvekslet mot kristne grekere fra Lilleasia.

Bosetningen er konsentrert til kystslettene, spesielt langs nordkysten. Her ligger bl.a. byene Iraklio , Khania og Réthymno .

I dalene og på kystslettene dyrkes oliven, sitrusfrukt og druer, mens sau og geit finner beite i fjellene. Næringsmiddel-, tekstil- og leirvareindustri. Noe gruvedrift, hovedsakelig jernmalm og brunkull. Kretas vakre natur, behagelige klima og de mange arkeologiske minnesmerkene har bidratt til at øya siden 1970-årene har utviklet seg til et av Europas fremste turistmål med en rekke turiststeder. Blant øyas severdigheter er, i tillegg til badestedene, Knossos og det arkeologiske museet i Iráklio, ruinene av den minoiske byen Gourmia og Samariákløften m.m.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.