Samsø kommune i Danmark ligger i Stavns Fjord mellom Jylland og Sjælland og tilhører Region Midtjylland. Kommunen hadde 3775 innbyggere i 2023 og har et areal på 114 kvadratkilometer. Kommunens administrasjonssenter er Tranebjerg.

Samsø kommune består av Samsø og en rekke andre små og ubebodde øyer i Stavns Fjord og på Samsø Østerflak. Den er 100 prosent selvforsynt med energi, som hovedsakelig kommer fra vindmøller. Samsø er kjent for sine tidligpoteter, men også rødbeter, rødkål og gresskar er viktige produkter.

Dyret er det høyeste punktet på øya, 51 meter over havet. Bakken ble i førkristen tid kalt Odinsbjerg og har gitt navn til den nærliggende byen Onsbjerg. Da navnet Odin ble tabubelagt, fant innbyggerne på navnet Dyret i stedet. Toppen var et tysk utsiktspunkt under andre verdenskrig og har vært samlingspunkt for store folkemøter. På toppen står et minnesmerke over jurist og politiker Poul Sveistrup (1848–1911) med innskriften «Han var en god Mand. Han elskede sit Land og dets Natur.» I tillegg finnes en fredningsstein.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg