Blokade er i folkeretten en avsperring av en fiendtlig kyststrekning i forbindelse med en væpnet konflikt, med det formål å hindre både utpassering og innpassering av skip eller luftfartøy, uansett tilhørighet. Skip som ikke respekterer blokade, kan oppbringes og dømmes som prise. Blokade ble først internasjonalt regulert i Parisdeklarasjonen av 1856. I dag brukes «San Remo Manual on International Law Applicable to Armed Conflicts at Sea» som referanse for blokadereglene. Denne ble utarbeidet av en ekspertgruppe, og er generelt ansett som sedvanerett.

Faktaboks

Uttale
blokˈade

Under begge verdenskriger ble hele havområder erklært som «faresoner», slik at det ble etablert en slags blokade, noe som neppe var i samsvar med tradisjonell folkerett. Blokade i ulike former har også vært brukt utenom krigssituasjoner, men lovligheten ved bruken av blokade utenfor væpnet konflikt er omstridt.

Vilkår for lovlig blokade

For at blokade skal være lovlig etter krigens folkerett, må følge vilkår være oppfylt:

  • Blokaden må erklæres og varsles til alle krigførende og nøytrale stater. Det må gis informasjon om når blokaden begynner å gjelde, hvor lenge den skal gjelde, hvilket geografisk område den dekker, og hvilken frist nøytrale fartøy har til å forlate den blokkerte kysten.
  • Blokaden må være effektiv. En blokade kan håndheves ved bruk av en kombinasjon av ulike militære midler og metoder, for eksempel ved bruk av både krigsskip og fly. Hvorvidt en blokade anses å være effektiv, er et spørsmål om fakta på stedet, inkludert om den blokkerende styrken er i stand til å håndheve blokaden ved å forhindre ut-/inn- passering av skip eller luftfartøy.
  • Blokaden skal ikke hindre tilgang til nøytrale kystlinjer eller havner.
  • Blokaden må gjennomføres på en upartisk måte mot fartøy fra alle stater.

Etablering av en blokade er forbudt hvis

  • den har som eneste formål å utsulte sivilbefolkningen eller nekte den tilgang til forsyninger som er nødvendige for å overleve, for eksempel medisiner og matforsyninger; eller
  • skaden på sivilbefolkningen er, eller kan forventes å bli, uforholdsmessig stor i forhold til den forventede konkrete og direkte militære fordel ved blokaden. Denne vurderingen av en blokades forholdsmessighet må foretas av det operasjonelle hovedkvarteret som leder operasjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg