Interessesfære er et område som en stat ikke har formell suverenitet over, men som den mener den har rett til å øve særlig innflytelse over - et krav andre stater viser at de aksepterer. Det er først når andre stater avstår fra å gjøre motstand at interessesfæren kan sies å være etablert.

Faktaboks

Uttale
interˈessesfære
Også kjent som

Innflytelsessfære

Tradisjonelt har området vært et landområde, men i dag taler man også om at luft- og havområder kan tilhøre en stats interessesfære. Man taler spesielt om at stormakter har interessesfærer. Uttrykket ble mye brukt under den kalde krigen, spesielt snakket man om USAs og Sovjetunionens interessesfærer. Etter avslutningen av den kalde krigen brukes uttrykket mindre, selv om mange stater fortsatt oppfører seg på en måte som viser at de gjør krav på interessesfærer, og i tillegg til USA og Russland gjelder det blant annet Kina, Japan, India, Tyrkia, Frankrike og Tyskland. Man taler ikke om at bedrifter, eller kirker, har interessesfærer, men i noen grad oppfører også de seg som om de har det.

Konkrete eksempler er USAs Monroe-doktrine for Latin-Amerika på 1800- og 1900-tallet, Sovjetunionens såkalte Brezjnev-doktrine for landene i Øst-Europa og Russlands syn på tidligere sovjetiske områder etter 1991.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg