Gunnar Sønsteby

Faktaboks

Gunnar Sønsteby

Kjakan

Født
11. januar 1918, Tinn
Død
10. mai 2012, Oslo
Gunnar Sønsteby fotografert i 2008 av Arnephoto, hentet fra Wikimedia Commons. Tilgjengelig under CC-BY-SA-3.0
.
Lisens: fri

Gunnar Sønsteby viser frem noen av sine falske pass og identifikasjonspapirer fra krigsårene. Bilde fra Norsk biografisk leksikon

Gunnar Sønsteby
Av /NTB Scanpix ※.

Gunnar Sønsteby var en norsk forretningsmann og motstandsmann under andre verdenskrig.

Bakgrunn

Sønsteby vokste opp på Rjukan, og tok artium i 1937. Han gikk på handelsskole, studerte sosialøkonomi og arbeidet som revisorassistent i Oslo fra 1938 til 1941, før han gikk helt over i den hemmelige etterretningstjeneste i Oslo-distriktet.

Motstandsarbeid under andre verdenskrig

Mellom 1944 og 1945 ledet Gunnar Sønsteby Kompani Linges aksjonsgruppe i Oslo, Oslogjengen , som utførte mange dristige og vellykkede operasjoner. Blant hans dekknavn var «Kjakan» og «Nr. 24». Han ledet noen av de mest spektakulære sabotasjeaksjonene under andre verdenskrig rettet mot NS-myndighetene og krigsviktige mål som jernbane, industri og drivstofflagre.

Etter krigen var Gunnar Sønsteby blant annet salgsdirektør i A/S Saugbrugsforeningen og drev egen konsulentforretning fra 1971, i tillegg til at han var en trofast forsvarsvenn og forkjemper for krigsveteranenes sak.

Utmerkelser

Gjennom sin unike kombinasjon av krigsinnsats, foredragsvirksomhet, samfunnsengasjement og utadvendte vesen har Gunnar Sønsteby nærmest blitt en levende legende.

For sin innsats under krigen ble han i 1946 tildelt Krigskorset med sverd og samme dekorasjon med to sverd, og han er dermed Norges høyest dekorerte borger.

I 2006 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. I 2009 ble han tildelt St. Hallvardmedaljen. I april 2012 ble han den første mottakeren av Forsvarets Hederskors. Denne utmerkelsen ble innstiftet 30. januar 2012, og tildeles av forsvarssjefen for særlig fortjenstfull innsats i eller for Forsvaret.

Sønsteby har utgitt boken Rapport fra Nr. 24 (1960), som er oversatt til sju språk.

I 2007 ble det på Solli plass i Oslo avduket en statue av Gunnar Sønsteby, laget av Per Ung. 11. januar 2014 ble statuen flyttet til Karl Johans gate og formelt gitt som gave til Oslo Kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Moland, Arnfinn: Gunnar Sønsteby : 24 kapitler i Kjakans liv, 2004, isbn 82-458-0668-4, Finn boken

Kommentarer (3)

skrev Arve Manum

Som den første i historien, er Gunnar «Kjakan» Sønsteby tildelt Forsvarets Hederskors. http://www.ba.no/nyheter/irix/article6027665.ece

skrev Marte Ericsson Ryste

Hei,Takk for innspill. Jeg har oppdatert artikkelen med informasjon om tildelingen. MvhMarte Ericsson RysteRedaktør

skrev Knut Are Tvedt

Bør vel nevne Per Ungs statue fra 2007, den står fra 2014 i Karl Johans gate.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg