En F-104 Starfighter, produsert fra 1958, brukt i det norske luftforsvaret til 1983.

Jagerfly (Starfighter) av Ukjent/Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

En F-16 Fighting Falcon, dagens jagerfly i det norske luftforsvaret.

Jagerfly (Fighting Falcon) av Ukjent/Kunnskapsforlaget/NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Jagerflyene er blitt stadig mer avanserte og hurtigflygende. Første gang slike fly var i bruk, var under den første verdenskrig, men det var under den annen verdenskrig at de for første gang kom til å spille en viktig rolle. – Bildet viser en Messerschmitt Bf 109E malt i kamuflasjefarger, brukt under kampene i Nord-Afrika.

SCODE. Begrenset gjenbruk

Jagerfly, opprinnelig betegnelse på hurtige, vanligvis enseters, enmotors fly konstruert for å avskjære og ødelegge fiendtlige mål i luften med mitraljøser, maskinkanoner og missiler.

Jagerfly kunne etter hvert utstyres også med kameraer (rekognoseringsjager), målsøkende missiler for avskjæring av høytgående fiendtlige fly (avskjæringsjager), utstyrt for operasjon i mørke (nattjager) eller bomber, raketter og styrte missiler for bakkemål (jagerbomber). Betegnelsen er beholdt selv om angrep mot bakkemål (inklusive sjømål) med avanserte våpen som laserstyrte bomber og styrte missiler ofte er blitt et like viktig formål. Betegnelsen kampfly har blitt vanligere å benytte på multirolle jagerfly.

Årstall for første flygning i parentes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.