Fokker E.I - Det første i Fokkers serie av såkalte Eindeckere, og det første jagerflyet som var utrustet med en synkronisert mitraljøse
SDASM Archives.
Supermarine Spitfire er en av de mest kjente jagerflyene noensinne, og er regnet som et av de beste brukt under andre verdenskrig.
SDASM Archives.

Jagerfly er hurtige en- eller tomotors fly konstruert for å avskjære og ødelegge fiendtlige mål i luften med mitraljøser, maskinkanoner og missiler. Jagerfly har tidligere normalt hatt en eller to besetningsmedlemmer, men nyere jagerfly har nesten utelukkende en besetning på én da datamaskiner og automatisering har tatt over mye av arbeidsmengden.

Faktaboks

Også kjent som

fighter

Jagerfly ble først tatt i bruk under første verdenskrig da man begynte å utruste fly med fastmonterte mitraljøser for å kunne avskjære og skyte ned fiendtlige rekognoseringsfly. Eksempler på tidlige jagerfly er det britiske Vickers Gunbus, og det tyske Fokker Eindecker som var det første utrustet med en synkronisert mitraljøse som kunne skyte mellom propellbladene.

Utviklingen sakket noe av i mellomkrigstiden, men i siste halvdel av 1930-tallet ble monoplan-jagerfly konstruert helt i metall tatt stadig mer i bruk, blant disse kjente jagerfly som Spitfire og Messerschmitt Bf 109. Ved slutten av andre verdenskrig ble de første jetdrevne jagerflyene tatt i bruk, og fra slutten av 1950-tallet var de aller fleste jagerfly i bruk jetdrevne.

Jagerflyet kom til å spille en svært viktig rolle under andre verdenskrig, hvor man så de første avgjørende luftslag og hvor jagerflyet ble det viktigste instrumentet for å skaffe seg og beholde luftherredømme, en rolle det i stor grad fremdeles har.

Spesialiserte jagerfly

RF-84F Thunderflash var en rekognoseringsjager brukt av Luftforsvaret fra 1956 til 1969

Forsvarets museer.

Allerede under første verdenskrig ble spesialiserte jagerfly tatt i bruk. Eksempler på dette er rekognoseringsjageren utstyrt med kameraer, avskjæringsjageren brukt for å avskjære fiendtlige bombefly og luftskip, nattjageren utstyrt for operasjoner om natten, eskortejageren som hadde god rekkevidde for å kunne følge og beskytte bombefly, og jagerbomberen som var utrustet med bomber for angrep mot bakkemål.

Under andre verdenskrig ble med introduksjonen av radar nattjageren et stadig mer effektivt våpen, og var forløperen til etterkrigstidens allværsjager som var utstyrt for operasjoner under alle værforhold.

I mer moderne tid har de spesialiserte jagerflytypene forsvunnet da moderne jagerfly kan utføre alle de spesialiserte oppgavene med små eller ingen modifikasjoner. Angrep mot bakkemål (inklusive sjømål) med avanserte våpen som laserstyrte bomber og styrte missiler er etter hvert blitt et like viktig formål som å avskjære fiendtlige fly, og moderne jagerfly blir ofte kalt multirolle jagerfly. Betegnelsen kampfly har også blitt vanligere å benytte på moderne jagerfly.

Jagerflyets hovedbestykning

F-104G Starfighter var i Norge brukt av Luftforsvaret fra 1963 til 1983
/Norsk Luftfartsmuseum.

Jagerflyets hovedbestykning var opprinnelig en eller flere mitraljøser, etter hvert supplementert med maskinkanoner. En periode under den kalde krigen hadde mange oppfatningen at skytevåpen var gjort utdatert av missiler, og flere jagerfly ble konstruert uten. Erfaringer gjort under Vietnamkrigen viste at skytevåpen fremdeles var en nødvendighet, og alle moderne jagerfly er i dag utrustet med en maskinkanon.

Raketter ble brukt fra fly mot ballonger og luftskip allerede under første verdenskrig. Men under den kalde krigen ble enkelte jagerfly utrustet med raketter som hovedbestykning. Disse ble enten skutt ut i store salver mot formasjoner av fiendtlige bombefly eller var utrustet med stridshoder som var konstruert for å detonere inne i formasjonen. Noen av disse rakettene hadde kjernefysiske stridshoder.

Luft-til-luft-missiler ble tatt i bruk fra slutten av 1950-tallet, og har blitt det moderne jagerflyets hovedbestykning. I konflikter i nyere tid er det blitt stadig vanligere at jagerfly engasjerer fiendtlige fly utenfor synsvidde ved hjelp av radar og målsøkende luft-til-luft-missiler.

Utvalg av viktige og kjente jagerfly

F-16

/Forsvaret.

Jagerflyene er blitt stadig mer avanserte og hurtigflygende. Første gang slike fly var i bruk, var under den første verdenskrig, men det var under den annen verdenskrig at de for første gang kom til å spille en viktig rolle. – Bildet viser en Messerschmitt Bf 109E malt i kamuflasjefarger, brukt under kampene i Nord-Afrika.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Årstall for første flygning i parentes.

Jagerfly fra første verdenskrig

Jagerfly fra mellomkrigstiden

Jagerfly fra andre verdenskrig

Jagerfly fra etterkrigstiden og den kalde krigen

F-15 Eagle
/U.S. Air Force photo.

Moderne jagerfly

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg