Karlstad er en by og kommune i Värmland i Sverige, ved Klarälvens utløp i Vänern.

Karlstad tettsted har 61 492 innbyggere (2016). Karlstad er administrasjonssentrum i Värmlands län, og en viktig utførselshavn for landsdelens skogsindustrier. Servicenæringene dominerer byens næringsliv, men industrien er betydelig med verksted- og treforedlingsindustri. Karlstad har universitet og en av Sveriges største innsjøhavner. Domkirken, det gamle gymnaset og bispegården er fra 1700-tallet. På en odde i Klarälven ligger Värmlands museum. Her finnes også den tidligere danserestauranten Sandgrund, omdannet til kunsthall av akvarellkunstneren Lars Lerin.

Karlstad var tingsted og markedsplass alt i førkristen tid. I 1584 fikk stedet byprivilegier, men var fremdeles et forholdsvis lite sted inntil utbyggingen av Trollhätte kanal, jernbanene og den nye havna i perioden 1854–1864. Etter en ødeleggende brann i 1865 ble byen regulert med åpne, brede gater og et stort torg. Karlstad var i 1905 åsted for forhandlingene om oppløsningen av den svensk-norske unionen – Karlstadforhandlingene.

Karlstad kommune dekker 1165 kvadratkilometer og har 90 198 innbyggere (2017). Helt i sør har kommunen skjærgårdslandskap, med åpnere jordbrukslandskaper innenfor. Det er et mer kupert og skogrikt landskap i nord. Klarälven renner gjennom kommunen fra nord til sør, og danner ved sitt utløp i Vänern Sveriges største innlandsdelta.

Næringslivet i kommunen domineres av kommunesenteret Karlstad. Øst for byen ligger Gustaf Frödings fødested Alsters herrgård, som i dag drives som minnested over dikteren.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.