Karlstad

Karlstad. Stora torget med domkirken og gymnasiets gamle bygning. I forgrunnen fredsmonumentet, reist til minne om den fredelige oppløsningen av unionen mellom Norge og Sverige i 1905.
Stora torget Karlstad
Drottninggatan.

Artikkelstart

Karlstad er en by og kommune i Värmland i Sverige, ved Klarälvens utløp i Vänern.

Faktaboks

Etymologi

etter byens grunnlegger Karl 9

Byen

Kunsthallen Sandgrund.

Karlstad tettsted har 61 492 innbyggere (2016). Karlstad er administrasjonssentrum i Värmlands län, og en viktig utførselshavn for landsdelens skogsindustrier. Servicenæringene dominerer byens næringsliv, men industrien er betydelig med verksted- og treforedlingsindustri. Karlstad har universitet og en av Sveriges største innsjøhavner. Domkirken, det gamle gymnaset og bispegården er fra 1700-tallet. På en odde i Klarälven ligger Värmlands museum. Her finnes også den tidligere danserestauranten Sandgrund, omdannet til kunsthall av akvarellkunstneren Lars Lerin.

Historie

Karlstad var tingsted og markedsplass alt i førkristen tid. I 1584 fikk stedet byprivilegier, men var fremdeles et forholdsvis lite sted inntil utbyggingen av Trollhätte kanal, jernbanene og den nye havna i perioden 1854–1864. Etter en ødeleggende brann i 1865 ble byen regulert med åpne, brede gater og et stort torg. Karlstad var i 1905 åsted for forhandlingene om oppløsningen av den svensk-norske unionen – Karlstadforhandlingene.

Kommunen

Karlstad kommune dekker 1165 kvadratkilometer og har 90 198 innbyggere (2017). Helt i sør har kommunen skjærgårdslandskap, med åpnere jordbrukslandskaper innenfor. Det er et mer kupert og skogrikt landskap i nord. Klarälven renner gjennom kommunen fra nord til sør, og danner ved sitt utløp i Vänern Sveriges største innlandsdelta.

Næringslivet i kommunen domineres av kommunesenteret Karlstad. Øst for byen ligger Gustaf Frödings fødested Alsters herrgård, som i dag drives som minnested over dikteren.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg