Faktaboks

Karlstad
Etymologi

etter byens grunnlegger Karl 9.

Innbyggertall
97 200 (kommunen, 2023)
Stora torget Karlstad
Karlstad. Stora torget med domkirken og gymnasiets gamle bygning. I forgrunnen fredsmonumentet, reist til minne om den fredelige oppløsningen av unionen mellom Norge og Sverige i 1905.
Stora torget Karlstad
Drottninggatan.
Drottninggatan.

Karlstad er en by og kommune i Värmland i Sverige, ved Klarälvens utløp i Vänern.

Byen

Värmlands museum
Värmlands museum ligger på odden Sandgrund, hvor Klarälven deler seg i to løp i sentrum av Karlstad. Museumsbygningen fra 1929 er tegnet av Cyrillus Johansson.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

Karlstad tettsted har 67 000 innbyggere (2020). Karlstad er administrasjonssentrum i Värmlands län, og en viktig utførselshavn for landsdelens skogsindustrier. Servicenæringene dominerer byens næringsliv, men industrien er betydelig med verksted- og treforedlingsindustri. Karlstad har universitet og en av Sveriges største innsjøhavner. Domkirken, det gamle gymnaset og bispegården er fra 1700-tallet. På en odde i Klarälven ligger Värmlands museum. Her finnes også den tidligere danserestauranten Sandgrund, omdannet til kunsthall av akvarellkunstneren Lars Lerin.

Historie

Karlstad var tingsted og markedsplass alt i førkristen tid. I 1584 fikk stedet byprivilegier, men var fremdeles et forholdsvis lite sted inntil utbyggingen av Trollhätte kanal, jernbanene og den nye havna i perioden 1854–1864. Etter en ødeleggende brann i 1865 ble byen regulert med åpne, brede gater og et stort torg. Karlstad var i 1905 åsted for forhandlingene om oppløsningen av den svensk-norske unionen – Karlstadforhandlingene.

Kommunen

Karlstad kommune dekker 1165 kvadratkilometer. Helt i sør har kommunen skjærgårdslandskap, med åpnere jordbrukslandskaper innenfor. Det er et mer kupert og skogrikt landskap i nord. Klarälven renner gjennom kommunen fra nord til sør, og danner ved sitt utløp i Vänern Sveriges største innlandsdelta.

Næringslivet i kommunen domineres av kommunesenteret Karlstad. Øst for byen ligger Gustaf Frödings fødested Alsters herregård, som i dag drives som minnested over dikteren.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg